Rusija želi da podigne odnose s Kinom na 'novi nivo'

Rusija želi da podigne odnose s Kinom na 'novi nivo'

Rusija je u ponedjeljak saopćila kako želi da podigne odnose sa Kinom na "novi nivo" i da se raduje razgovorima licem u lice s čelništvom iz Pekinga, nakon što su ruske novine objavile da će šef kineske diplomatije posjetiti Moskvu u februaru.

- Uvjereni smo da je potencijal za rusko-kinesku bilateralnu saradnju još daleko od iscrpljenog - saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija ima za cilj da prije roka postigne svoj cilj od 200 milijardi dolara vrijedne trgovine između dvije zemlje i da "značajno produbi" svoje veze s Pekingom, navodi se u saopćenju.

Produbljivanje partnerstva "bez granica" između rastuće supersile Kine i titana prirodnih resursa Rusije Zapad posmatra s određenom zabrinutošću, iako je nejasno koliko je to partnerstvo duboko.

Kina se suzdržala od osude ruske operacije protiv Ukrajine ili od nazivanja "invazije" u skladu s pozicijom Kremlja koji rat opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju".

Nakon što je Zapad uveo najteže sankcije u modernoj istoriji Moskvi zbog rata u Ukrajini, predsjednik Vladimir Putin tvrdi da se Rusija okreće Aziji - a posebno Kini - nakon stoljeća gledanja na Zapad kao na lonac ekonomskog rasta, tehnologije i rata.

Komentari ruskog ministarstva vanjskih poslova uslijedili su ubrzo nakon što je ruski list Vedomosti objavio da šef kineske diplomatije Wang Yi treba posjetiti Moskvu u februaru.

Prema pisanju novina, Vang bi mogao da se sastane s Putinom tokom boravka u Moskvi. Svrha Vangove posjete je nejasna, ali može biti povezana s pripremama za predstojeću posjetu kineskog predsjednika Xi Jinpinga Rusiji, dodaju novine.

Na pitanje o potencijalnoj posjeti Wang Yija, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning izjavila je tokom redovnog brifinga za novinare da još nije upoznata s takvim susretom, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Rusija Kina