Rusija tvrdi da je pokrenula krivični postupak protiv tužioca i sudija ICC
(Izvor: Fena)

Rusija tvrdi da je pokrenula krivični postupak protiv tužioca i sudija ICC

Ruska istražna komisija saopćila je u ponedeljak da je pokrenula krivični postupak protiv tužioca Međunarodnog krivičnog suda (ICC) i sudija koji su u petak izdali nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Komisija, nadležna za istraživanje teških zločina, saopćila je kako nema osnova za krivičnu odgovornost s Putinove strane, i da šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

Postupci tužioca ICC-ja pokazali su znake zločina prema ruskom zakonu, tvrdi komisija - svjesno optuživanje nevine osobe za zločin i "pripremanje napada na predstavnika strane države koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi".

Ruska akcija simboličan je gest prkosa kao odgovor na potjernicu izdatu protiv Putina u petak, kojom su on i ruska povjerenica za prava djece optuženi za ratni zločin deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je taj potez nazvao nečuvenim, ali pravno nevažećim, jer Rusija nije potpisnica sporazuma kojim je stvoren ICC, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Rusija ICC
Rusija nuklearno oružje
0 21.05.2024 20:33
Rusija Svijet
0 17.05.2024 19:41
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39