Rusija se povukla iz Vijeća država Baltičkog mora

Rusija se povukla iz Vijeća država Baltičkog mora

Rusija je u utorak saopštila da je odlučila da se povuče iz Vijeća država Baltičkog mora (CBSS), međunarodne organizacije koju čini 11 država članica, uključujući Njemačku, Finsku i Švedsku.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da se ta organizacija pretvara u "antirusko oružje", a neke diskriminatorne odluke su donesene kršeći pravilo konsenzusa, kao što je suspenzija Rusije iz Vijeća i Bjelorusije kao države posmatrača.

"Bivši partneri su pokušali da politizuju aktivnosti CBSS-a", navodi se u saopštenju i dodaje da Rusija pokušava usmjeriti saradnju u praktičnom pravcu, stavljajući na prvo mjesto zadatak održivog društveno-ekonomskog razvoja baltičkog regiona.

"Nažalost, na kraju je prevladala destruktivna logika naših suparnika. Zapadne zemlje – nazovimo stvari pravim imenom – monopolizirale su Vijeće za svoje oportunističke svrhe, prave planove na štetu ruskih interesa", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Dodaje se da Rusija nije pozvana na predstojeći sastanak CBSS-a u Norveškoj i da je njen novčani doprinos "ukraden" pod izgovorom sankcija.

"Smatramo dalji ostanak naše zemlje u CBSS-u neprikladnim i kontraproduktivnim. Rusija neće učestvovati u pretvaranju organizacije u još jednu platformu za subverzivne aktivnosti i zapadni narcizam", saopštilo je ministarstvo.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obavijestio je sve relevantne strane o povlačenju Rusije, a istovremeno je tu odluku odobrio i parlament zemlje.

"Prestanak članstva u CBSS-u neće uticati na prisustvo Rusije u regionu. Pokušaji izbacivanja naše zemlje sa Baltika osuđeni su na neuspjeh”, navodi se u saopštenju.

federalna.ba/

Rusija Baltičko more