Rusija preuzime predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a u subotu
(Izvor: Ilustracija/ukdaily)

Rusija preuzime predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a u subotu

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u četvrtak da je predstojeće jednomjesečno predsjedavanje Rusije Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) loša šala.

"Rusko predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a od 1. aprila je loša šala. Rusija je uzurpirala svoje mjesto; vodi kolonijalni rat; njen vođa je ratni zločinac kojeg traži ICC zbog otmice djece. Svijet ne može biti sigurno mjesto s Rusijom u Vijeću sigurnosti UN", naveo je Dmitro Kuleba na Twitteru.

Vijeće sigurnosti UN-a ima 15 članica koje predsjedavaju po mjesec dana naizmjenično po engleskom abecednom redu. Predviđeno je da Rusija preuzime predsjedavanje u subotu.

Prema Povelji UN-a, sve članice su dužne da poštuju odluke Vijeća sigurnosti, čija je primarna odgovornost održavanje međunarodnog mira i bezbjednosti.

U decembru prošle godine ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova tvrdilo je da je status ruskog članstva u UN-u i njenog stalnog mjesta u VS nakon raspada Sovjetskog Saveza ostao neriješen s tačke gledišta međunarodnog prava.

Tvrde da Rusija nije ispunila glavne kriterijume za članstvo u UN-u, pozivajući se na prvi stav člana 4 Povelje UN-a, u kojem se navodi da je "članstvo u UN-u otvoreno za sve države koje vole mir", aludirajući na rusko pokretanje specijalne vojne operacije u Ukrajini.

federalna.ba/AA

 
Vijeće sigurnosti UN Rusija