Rusija: Posjeta delegacije IAEA-e Zaporožju moguća početkom septembra

Rusija: Posjeta delegacije IAEA-e Zaporožju moguća početkom septembra

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) mogla bi posjetiti nuklearnu elektranu Zaporožje početkom septembra, rekao je u petak ruski predstavnik pri UN-ovoj nadzornoj organizaciji za nuklearnu energiju Mihail Uljanov.

Strahovi od nuklearne katastrofe se povećavaju dok se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju za granatiranje najveće evropske nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Moskve od marta.

Uljanov je rekao da bi se misija mogla organizovati "prilično realno početkom septembra, osim ako se opet ne pojave neki spoljni faktori".

Dodao je da se trenutno vode razgovori o ruti, broju osoba koje će učestvovati u misiji, njenom trajanju i zadacima.

Uljanov tvrdi da Ukrajina nastavlja ometati proces.

"Ono što radi ukrajinska strana stvara utisak da Ukrajinci jednostavno pokušavaju spriječiti misiju. Čini se da im to uopšte ne treba, a stav ukrajinske strane je negativan", rekao je Uljanov.

Situaciju u Zaporožju Uljanov je okarakterisao kao "krajnje alarmantnu", navodeći da je granatiranje ukrajinske vojske neprihvatljivo.

"Stav zapadnih zemalja je iznenađujući. Odbijaju osuditi takve postupke", naglasio je.

Uljanov se usprotivio i ocjeni zapadnih stručnjaka da trenutno ne prijeti ozbiljna katastrofa, naglašavajući da će se nekoliko država u slučaju nesreće naći u zoni nuklearne kontaminacije.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov ponovio je stavove Uljanova na odvojenoj konferenciji za novinare u Moskvi, kritikujući nesmotrenost sa kojom se države igraju sa nuklearnom bezbjednošću.

"Ljudi su potpuno izgubili osjećaj za stvarnost i zarad vlastitih političkih i geopolitičkih ciljeva spremni su počiniti drugi Černobil", rekao je Rjabkov.

Kritikovao je i dvosmislenost i lukavost šefa UN-a Antonia Guterresa u vezi s misijom IAEA-e, tvrdeći da će se Rusija nastaviti zalagati za posjetu delegacije.

O Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA), poznatom kao iranski nuklearni sporazum, Uljanov je rekao da bi on mogao biti obnovljen u narednim danima.

"Međutim, nemoguće je sve vratiti preko noći. Dakle, ako se dogovor o vraćanju JCPOA postigne do 1. septembra, onda ćemo se na prijašnje stanje vratiti tek sredinom februara", pojasnio je Uljanov.

federalna.ba/AA

IAEA Rusija Ukrajina Zaporožje