Rusija pokrenula zračne napade 'velikog intenziteta' na Kijev
(Izvor: Gleb Garanich/Reuters)

Rusija pokrenula zračne napade 'velikog intenziteta' na Kijev

Rusija je pokrenula izuzetno intenzivan zračni napad na Kijev u ranim jutarnjim satima u utorak, koristeći bespilotne letjelice, krstareće i vjerovatno balističke rakete, saopćile su gradske vlasti, pošto je ukrajinska prijestonica pretrpjela osmi zračni napad ovog mjeseca.

- Bio je izuzetan po svojoj gustini - maksimalnom broju projektila u najkraćem vremenskom periodu - rekao je Sergej Popko, načelnik gradske vojne uprave Kijeva u komentarima objavljenim u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Prema preliminarnim informacijama, on tvrdi da je velika većina neprijateljskih meta u zračnom prostoru Kijeva otkrivena i uništena.

Nije odmah poznato koliko je letećih objekata oboreno iznad grada i da li je neki od njih uspio pogoditi metu.

Nakon višesedmične pauze Rusija je krajem aprila nastavila svoju taktiku raketnih udara dugog dometa i pokrenula je niz napada posljednjih dana, često ciljajući Kijev. Ukrajina je uspjela odbiti većinu tih napada do sada.

U utorak je zabilježeno padanje krhotina u kijevskim okruzima Obolonskji, Ševčenkivskji, Solomjanskji i Darnjtskji, rekli su zvaničnici.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je zapaljeno nekoliko automobila i oštećena zgradu u okrugu Solomjanski na zapadu glavnog grada. Tri osobe su povrijeđene.

Kličko je rekao da južno od Borispilja sistemi protuzračne odbrane odbijaju napade dronovima. U Borispilju, gradu jugoistočno od Kijeva, nalazi se glavni putnički aerodrom u glavnom gradu, koji je sada zatvoren.

Šteta u drugim okruzima nije značajna i nema trenutnih informacija o potencijalnim žrtvama, saopćila je vojna uprava.

Sirene za zračni napad oglasile su se u gotovo cijeloj Ukrajini u ranim jutarnjim satima, a čule su se iznad Kijeva i njegove regije više od tri sata.

federalna.ba/Fena

Kijev napad Rusija