Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
(Izvor: Ilustracija)

Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika

Rusija namjerava zauzeti oko 20 posto budućeg svjetskog tržišta vodika, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy.

"Rusija ima velik potencijal za razvoj energije vodika, a upotreba novih tehnologija trebala bi pridonijeti izgradnji kompetencija ne samo u proizvodnji vodika, već i u njegovom transportu i skladištenju. Zadatak je zemlje zauzeti oko 20 posto svjetskog tržišta vodika, rekao je Šulginov".

"Moramo razraditi pitanja velike proizvodnje vodika, skladištenja, transporta. Njegova se proizvodnja može razvijati na bazi prirodnog plina ili nuklearne energije. S tim u vezi, Rusija ima mnogo mogućnosti za razvoj. Glavno je da ne stojimo, nego razvijamo nove tehnologije. Ambiciozan je zadatak - zauzeti 20 posto tržišta i taj cilj nije za raspravu", rekao je ruski ministar.

Šulginov je također dodao da tehnologije proizvodnje vodika nisu nove te da ga gotovo ga svaka rafinerija može proizvesti.

"Ali sada je teško reći kako će se i po kojoj cijeni prodavati 'plavi' i 'zeleni' vodik, jer tržišta se tek formira, a Rusija planira biti prisutna u tržišta svih vrsta vodika", zaključio je.

federalna.ba/Hina

Rusija vodik
žrtve nesreća avionska nesreća Rusija avion
0 19.06.2021 22:21
žrtve koronavirus Covid19 pandemija virus Rusija Moskva oboljeli novozaraženi zaraženi
0 19.06.2021 21:37
Rusija avionska nesreća
0 19.06.2021 12:27