Rusija planira sastanak Savjeta bezbjednosti UN o ukrajinskoj djeci
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Rusija planira sastanak Savjeta bezbjednosti UN o ukrajinskoj djeci

Rusija planira da početkom aprila održi neformalni sastanak Savjeta bezbjednosti UN o "pravoj situaciji" sa ukrajinskom djecom odvedenom u Rusiju.

To pitanje je u centru pažnje poslije odluke Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina zbog ratnih zločina u vezi sa odvođenjem djece iz Ukrajine u Rusiju. Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzija rekao je u ponedeljak na konferenciji za novinare da je Rusija planirala sastanak Savjeta bezbjednosti UN prije odluke MKS-a saopštene u petak.

Rusija u aprilu predsjedava Savjetom bezbjednosti UN po principu rotacije. Sjednica Savjeta bezbjednosti bi trebalo da bude održana oko 6. aprila, mada tačan datum još nije utvrđen.

MKS je saopštio da traži hapšenje Putina jer je osumnjičen "za ratne zločine protivpravne deportacije (djece) i protivzakonitog prebacivanja (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju". Sud u Hagu je izdao nalog i za hapšenje komesarke u Kancelariji predsjednika Rusije za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

To saopštenje uslijedilo je poslije izvještaja Anketne komisije UN za Ukrajinu u kojem se navodi da postoje dokazi o ilegalnom transferu nekoliko stotina ukrajinske djece u Rusiju.

Komisija je saopštila da se i roditelji i djeca suočavaju sa mnogim preprekama u uspostavljanju kontakta, pri čemu je teret prevashodno na djeci, a najmlađa djeca vjerovatno ne mogu da ostvare bilo kakav kontakt.

Zaključeno je da prisilne deportacije "krše međunarodno humanitarno pravo i predstavljaju ratni zločin". Ukrajinska vlada tvrdi da je 16.221 dijete odvedeno u Rusiju od početka rata.

Ruski ambasador je ocijenio da je to pitanje "potpuno prenapuhano", rekavši da Moskva želi da objasni na sjednici Savjeta bezbjednosti da su djeca odvedena u Rusiju "samo u želji da budu pošteđena od opasnosti koju mogu donijeti vojne aktivnosti".

Nebenzija je na pitanje da li Rusija planira da vrati djecu, odgovorio potvrdno.

"Kada uslovi budu bezbjedni, naravno. Zašto da ne", rekao je ruski ambasador pri UN-u.

federalna.ba/Beta

Rusija Ukrajina djeca