Rusija nazvala potjernice ICC protiv Šojgua i Gerasimova 'dijelom hibridnog rata'

Rusija nazvala potjernice ICC protiv Šojgua i Gerasimova 'dijelom hibridnog rata'

Vijeće sigurnosti Rusije saopćilo je u utorak da je nalog Međunarodnog krivičnog suda (ICC) za hapšenje  bivšeg ministra odbrane Sergeja Šojgua pravno besmislen i dio je hibridnog rata protiv Moskve, javila je državna novinska agencija TASS.

ICC je izdao naloge za hapšenje Šojgua, koji je sada sekretar Vijeća sigurnosti, i Valerija Gerasimova, načelnika ruskog Generalštaba, zbog navodnih zločina počinjenih tokom, kako je Moskva naziva, specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Haški sud je saopćio da su Šojgu i Gerasimov osumnjičeni da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog usmjeravanja napada na civile i civilne objekte u Ukrajini.

TASS citira saopćenje Vijeće sigurnosti Rusije u kojem se ističe da je taj potez besmislen.

To je neobavezujuće za nas, jer se jurisdikcija MKS-a ne proteže na Rusiju, a odluka je donesena kao dio hibridnog rata Zapada protiv naše zemlje - navodi Vijeće u saopćenju.

ICC je prošle godine izdao naloge za hapšenje predsjednika Vladimira Putina i ruske povjerenice za djecu Marije Lvove-Belove, za koje je Kremlj tada saopćio da su nečuveni i pravno nevažeći.

Taj potez je, međutim, ograničio broj zemalja u koje Putin može sigurno da putuje. Prošle godine je zaobišao samit grupe BRICS u Južnoj Africi, koja bi kao članica ICC bila dužna da ga uhapsi da je tu otputovao, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Rusija
Rusija požari
0 18.07.2024 13:51
Victor Orban mirovna misija Rusija Evropski parlament
0 17.07.2024 14:58
Švicarska istraga kršenje sankcije Rusija
0 17.07.2024 14:45