"Rusija je možda umiješana u nedavni niz velikih požara u Poljskoj"
(Izvor: Fena/ EPA)

"Rusija je možda umiješana u nedavni niz velikih požara u Poljskoj"

Rusija je možda bila umiješana u nedavni niz velikih požara u Poljskoj, uključujući požar u jednoj od najvećih robnih kuća u Varšavi, rekao je poljski ministar pravosuđa Adam Bodnar, prenosi Euractiv.

Poljsku je posljednjih dana pogodio talas požara, od kojih je najveći izbio u nedjelju navečer u ogromnom trgovačkom centru Marywilska 44 u varšavskoj četvrti Białołęka, gotovo ga potpuno uništivši.

Jedan požar uništio je krov škole u Grodzisk Mazowiecki tokom završnih ispita u ponedjeljak, primoravši evakuaciju oko 60 ljudi.

U intervjuu za privatnu televiziju Polsat News, ministar pravde Bodnar (Građanska koalicija, EPP) osvrnuo se na izvještaje nekih istražnih agencija da bi Rusija mogla pokrenuti napade na evropsku infrastrukturu.

- Rat je u našem susjedstvu, a hibridni rat je u toku. Ne mogu se isključiti ni najgori scenariji - rekao je Bodnar.

On je naveo nedavno hapšenje čovjeka osumnjičenog da je špijunirao aerodrom u Rzeszówu ili osobe koja je pripremala napad na fabriku u blizini Wroclawa.

- Takvih slučajeva ima mnogo - rekao je ministar.

Ali Bodnar nije bio voljan da potvrdi da su požari bili podmetnuti.

- Ne bi bilo mudro od mene da o tome govorim s punim povjerenjem - naglasio je on.

- Svaki veliki požar, svaka katastrofa može biti element diverzantskih aktivnosti usmjerenih sa istoka - napisao je Witold Zembaczynski, poslanik Građanske koalicije i član parlamentarnog odbora za nacionalnu odbranu, na X-u.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak kojoj je prisustvovao gradonačelnik Varšave Rafał Trzaskowski, poljske vlasti su rekle da je pokrenuta istraga o požarima. Međutim, rekli su da nema smisla kombinirati slučajeve jer je “svaki požar bio drugačiji”.

federalna.ba/Fena

Rusija požari Poljska