Rusija: Amerika svojim vetom osudila na smrt više desetina hiljada civila
(Izvor: Reuters)

Rusija: Amerika svojim vetom osudila na smrt više desetina hiljada civila

Amerika je na smrt osudila više hiljada palestinskih i izraelskih civila kada je stavila veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN u kojoj se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze, izjavio je danas prvi zamjenik stalnog ruskog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

"Naše američke kolege osudile su više hiljada, ako ne i više desetina hiljada, palestinskih i izraelskih civila, uključujući žene i djecu, na smrt, uz radnike UN koji pokušavaju da im pomognu. Istorija će procijeniti šta je Vašington učinio", rekao je Poljanski.

On je dodao da se može izgovoriti mnogo divnih, ali praznih riječi o demokratiji, ljudskim pravima, miru, bezbjednosti, određenim regulativama i poretku, ali da su danas shvatili pravo značenje tih riječi pošto dva člana Savjeta bezbjednosti UN više vole da budu saučesnici u brutalnom masakru Izraela, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prema njegovim riječima, ostalim članicama Savjeta bezbjednosti ne preostaje ništa drugo sem da utrostruče napore da dođu do odluke kojom će biti ublažena patnja civila "unutar ograničenog i beznačajnog okvira u kojem su im ostavili Vašington i London".

Nešto ranije Amerika je stavila veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati u kojoj se pozivalo na uspostavljanje hitnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

Rezoluciju je podržalo 13 članica Savjeta bezbjednosti UN, uključujući Rusiju i Kinu, dok je Britanija bila uzdržana.

federalna.ba/Srna

Rusija Vijeće sigurnosti UN
Draško Aćimović Rusija Ukrajina Dnevnik 2
0 24.02.2024 21:11
Ukrajina Rusija Federalni radio
0 24.02.2024 19:59
Ukrajina Rusija Giorgia Meloni Justin Trudeau Alexander De Croo
0 24.02.2024 09:42