Svečano otvorena Arnaudija ponovo krasi grad na Vrbasu

U prisustvu više stotina građana i visokih zvanica iz Bosne i Hercegovine i Turske, u Banjaluci je danas otvorena ponovno izgrađena džamija Arnaudija.

Glavni imam Medžlisa Banjaluka Muamer Okanović u svojstvu domaćina poželio je dobrodošlicu prisutnima i izrazio radost što je džamija ponovo otvorila svoja vrata i što će "na radost vjernika i građana Banja Luke uz ostale banjalučke džamije biti stjecištem dobrih i čestitih ljudi".

"Džamija Hasana defterdara dragulj je među džamijama te upotpunjuje ljepotu banjalučkih džamija koje su stoljećima Banja Luku krasile, bivajući stjecištima duhovnosti, plemenitosti i oživotvorenja jakih međuljudskih odnosa. Izgrađena nedugo nakon Ferhat-pašine džamije, Arnaudija je raskošnošću enterije, prostrašnošću harema ostala neizostavnim dijelom srca Banjalučana i svih posjetioca koji su njenom okrilju boravili", rekao je Okanović.

-Reisul-ulema:Nadamo se da će svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetliti put bolje budućnosti- 

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je pozvao sve dobronamjerne ljude Banje Luke da, bez obzira na njihovu životnu filozofiju i opredjeljenje, štite jedni druge od svakog zla i da čuvaju bogomolju drugoga kao što čuvaju i svoju vlastitu.

On je izrazio nadu da će obnova banjalučkih džamija vratiti stari duh otvorenosti Banjoj Luci, da će ohrabriti one čiji korijeni su s ovih prostora da se vrate i da će osnažiti dobre međuljudske odnose.

„Nadamo se da će svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetliti put bolje budućnosti i da će pomoći da zacijele duboke rane. Ako vjerski objekti ne vrše tu ulogu i ne doprinose međuljudskoj korektnosti i čestitosti, ne podstiču ljude na plemenitost i kulturu i ne pozivaju ih na saradnju u dobru i na civilizacijsku izgradnju, onda ne vrše svoju ulogu koja im je namijenjena“, kazao je, između ostalog, reisul-ulema.

-Ismail ef. Smajlović, muftija banjalučki: Ponovno uzdizanje Arnaudije vraća nadu u naše bolje sutra-

Naša je radost posebna jer ponovno uzdizanje Arnaudije vraća nadu u naše bolje sutra koje itekako trebamo, rekao je muftija banjalučki Ismail ef. Smajlović na svečanom otvorenju džamije Arnaudija u Banja Luci.

"Od konca 16. stoljeća čista srca vjernika i bistri pogledi dobronamjernika stapali su se sa ovim banjalučkim draguljem Arnaudija džamijom. Nakon njenog trodecenijskog izbivanja danas je ponovo vraćamo u njeno prirodno prebivalište šeher Banja Luku. Danas je pridružujemo ostalim džamijama u ovom gradu i zaokružujemo mukotrpan posao njihove obnove“, rekao je muftija banjalučki.

Dodao je da će njezin džemat sa 68 drugih džamata na području banjalučkog muftiluka biti blagodat u kojem će muslimani moći upotpunjavati svoje propise i obredne aktivnosti.

-Zajimović: Arnaudija je ponovo spomenik duhovne, kulturne i civilizacijske snage i pobjede dobra u BiH-

Otvaranje ponovo izgrađene Arnaudija džamije u Banja Luci je historijski dan kojim se šalje poruka mira i suživota, rekao je direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović.

"Ovo je historijski dan kojim šaljemo poruku mira i suživota. U okviru manifestacije Dani Vakufa u BiH 2024. godine svečano otvaramo ponovo izgrađenu Arnaudija džamiju - dragulj i biser Banja Luke, po kojoj je ovaj grad nadaleko bio prepoznatljiv. Arnaudija je ponovo spomenik duhovne i kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u BiH. Presretni smo i zadovoljni što smo imali priliku učestovati u oživljavanju ovog velikog zdanja i imena njenog utemeljitelja Hasana defterdara", rekao je Zajimović.

Zahvalio se i Generalnoj direkciji Vakufa Republike Turske koja se odazvala molbi Islamske zajednice u BiH da zajedno sa njom učestvuje u oživljavanju ovog vakufa.

"Time su naši prijatelji pokazali da je ovo naš zajednički projekat", rekao je Zajimović.

Dodao je da je obnova Arnaudija džamije koštala oko šest miliona konvertibilnih maraka i da su na tome radile mnoge institucije iz BiH i Turske.

"Džamije su Božije kuće, kao i vjerski objekti drugih vjerskih zajednica. U njima se promovira vjera u jednog Boga, mir, ljubav, požrtvovanost i odanost", rekao je i dodao:

"Iz ljubavi prema Bogu podignuta je prvi put. Iz ljubavi prema Bogu ponovo je podignuta i to u vrijeme kada vapimo za ljubavlju, mirom i poštovanjem. Sve vjerske zajednice su uvijek bile kohezivni faktor u društvu. Podizanjem Arnaudije, Islamska zajednica u BiH poziva sve građane države BiH u suživot, mir, ljubav, toleranciju i svoja vrata simbolično kroz otvorena vrata Arnaudije otvara svim građanima i svim ljudima dobre volje", poručio je Zajimović.

-Sevlid Hurtić, državni ministar za ljudska prava i izbjeglice: Arnaudija će donijeti radost u srca svim ljudima u BiH-

Ovaj događaj ima višestruk značaj kojim nastavljamo snažno njegovati naše bogatstvo, naslijeđe i duhovne vrijednosti, rekao je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić na svečanom otvorenju džamije Arnaudija u Banja Luci.

Rekao je da je banjalučka i bh. ljepotica ponovo zablistala u autentičnom obliku, kao i prije više od četiri stoljeća.

"Ovim svečanim i radosnim činom upotpuniće se mozaik obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Arnaudija će tako dodatno ukrasiti ovaj lijepi i prelijepi bh. grad na Vrbasu i vjerujem donijeti radost u srca svim ljudima u našoj domovini, prije svega vjernicima koji će u njoj obavljati namaz“, kazao je Hurtić.

On je dodao: "Neka ovo arhitektonsko remek djelo bude opomena, ali svjetionik za ljepšu budućnost u kojoj ćemo graditi povjerenje i zajedništvo. Arnaudija, nacionalni spomenik BiH ne bi bila na ovom mjestu ni danas ni prije 429 godina da nije bilo velikih i dobrih ljudi“.

-Šef Generalne direkcije vakufa Turske Aksu na otvaranju Arnaudije: Simbol slobode vjerovanja i savjesti-

Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Sinan Aksu izjavio je da će ponovo izgrađena i danas otvorena Arnaudija džamija do Sudnjeg dana ostati simbol slobode vjerovanja i savjesti.

U prisustvu velikog broja građana i visokih zvanica iz Bosne i Hercegovine i Turske odvija se ceremonija svečanog otvorenja obnovljene banjalučke džamije Arnaudija.

Direktor Direkcije vakufa Turske Aksu izrazio je zadovoljstvo prisustvom svečanom otvaranju obnovljene banjalučke ljepotice.

“Nalazim se ovdje danas pred vama kao predstavnik osnivača oko 700 vakufa na ovoj zemlji. Danas smo tu zajedno radi otvaranja Arnaudije koja je jedan od tih lijepih vakufa. Danas smo sretni što svjedočimo ponovnom podizanju džamije koja je srušena 1993. godine, tokom rata“, kazao je Aksu.

-Dodik na svečanosti u Banja Luci: Rušenje džamije Arnaudija je bilo čin bezumlja-

Ono što se desilo prije 30 godina, na današnji dan bilo je greška, bio je čin bezumlja, i ne može se rušenjem i bilo kakvim skrnavljenjem dovesti u pitanje postojanje ovakvih bogomolja i ne može se zaustaviti ni narod, ni vrijeme, rekao je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik na svečanom otvorenju džamije Arnaudija u Banjaluci, javlja Anadolu.

Istakao je da je Arnaudija predivan objekat, zahvaljujući u ime RS-a svima koji su pomogli Republici Turskoj koja je izdvojila najznačajniji dio novca i svim drugim institucijama koje su na bilo koji način dali podršku izgradnji ove džamije.

"Okupljeni smo ovdje da svjedočimo i ovom vremenu, da samo može na ovim prostorima da živi mir, potpuno razumijevanje među ljudima, podrška i da svako ima pravo da bude svoj, može da bude drukčiji, pripadnik jednog, drugog, petog naroda, ali ono što moramo svi zajedno da gradimo jeste mir“, rekao je Dodik.

Svim vjernicima i onima koji budu dolazili čestitao je ponovnu izgradnju džamije koja je svjedok postojanja, radosti, "ali kao što smo mogli da vidimo prije 30 godina i svjedok bezumlja koje je dovelo do rušenja ovakvog divnog objekta“.

Dodao je da političari, uzavrelih strasti ovih dana šalju razne poruke, a on je danas želio poslati samo jednu:

"Jedino što nam preostaje u našim životima - da mirno poživimo naš život. Zalagaću se da se očuva mir i stabilnost, da svi imate jednaka prava, garantovana zakonom, a prije svega ljudskim odnosom“, rekao je Dodik i dodao da je uspjeh, ne samo izgradnja Arnaudije, nego i današnje okupljanje koje šalje poruku.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je da je danas "više nego jasno da Banja Luka pripada svima".

"Čestitam danas svima nama na ovom važnom i velikom događaju. Rekao bih dugo očekivanom datumu, kada danas ova prelijepa bogomolja otvara svoja vrata. Želim da mnogo godina, decenija i vijekova bude na molitvenu upotrebu svim vjernicima islamske vjeroispovijesti", rekao je Stanivuković.

Dodao je da životno breme naroda koji žive na ovim prostorima jeste i mjeri se u tome u snazi da "pogledamo jedni druge i da oprostimo jedni drugima ono što se može oprostiti."

"Neka svako od nas još jednom ode u svoju bogomolju i zamoli Boga za dodatnu snagu da shvatimo da živjeti zajedno nije samo moguće, nego i lijepo", rekao je gradonačelnik Banja Luke.

Rekao je da je Arnaudija ne samo bogomolja, već i most povezivanja te da je Banja Luka završila jedan važan zadatak.

"Obnovila je sve džamije, sve katedrale i sve crkve. I to je Banja Luka - da svaki čovjek ima svoje pravo na vjeru, svoju slobodu", rekao je Stanivuković.

Glavni imam Medžlisa Banja Luka Muamer Okanović u svojstvu domaćina poželio je dobrodošlicu prisutnima i izrazio radost što je džamija ponovo otvorila svoja vrata i što će "na radost vjernika i građana Banja Luke uz ostale banjalučke džamije biti stjecištem dobrih i čestitih ljudi".

"Džamija Hasana defterdara dragulj je među džamijama te upotpunjuje ljepotu banjalučkih džamija koje su stoljećima Banja Luku krasile, bivajući stjecištima duhovnosti, plemenitosti i oživotvorenja jakih međuljudskih odnosa. Izgrađena nedugo nakon Ferhat-pašine džamije, Arnaudija je raskošnošću enterije, prostrašnošću harema ostala neizostavnim dijelom srca Banjalučana i svih posjetioca koji su njenom okrilju boravili", rekao je Okanović.

Otvaranje Arnaudija džamije centralni je događaj manifestacije "Dani džemata i džamija" koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje osmi put, a koja će trajati do 12. jula. Manifestacija se organizuje kako bi podsjetili na Dan džamija, a time i rušenje Ferhadija džamije u Banja Luci, koja je zajedno s Arnaudijom i drugim džamijama porušena u noći između 6. i 7. maja 1993. godine.

Obnovom Arnaudije završava se proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija. Poput Ferhat-pašine džamije, Arnaudija džamija je sazdana na fragmentima koji su nakon njenog rušenja odnošeni na razna mjesta.

Arnaudija je džamija koju vezuje slična sudbina kao i Ferhat-pašinu džamiju. Izgrađena je krajem 16. stoljeća, 1595. godine, samo nekoliko decenija nakon Ferhadija džamije. Izgradio ju je Hasan defterdar, ministar finansija Ferhat-paše Sokolovića, potpisnik vakufname Ferhat-paše Sokolovića i njegov savremenik.

Arnaudija je na neki način kroz historiju dobila epitet sestre Ferhadije džamije, tako dijele i tragičnu sudbinu, odnosno 7. maj 1993. godine, kada su u ranim jutarnjim satima detonirana oba objekta.

Arnaudija džamija je jedna od 16 u toku agresije porušenih džamija u Banja Luci. Ideja o obnovi Arnaudije iznesena je 2015. godine, krajem 2016. godine potpisan je Protokol o ponovnoj izgradnji ove banjalučke ljepotice s Generalnom direkcijom vakufa pri Ministarstvu kulture i turizma Turske, dok je naredne, 2017. godine, svečano položen kamen temeljac za izgradnju.

federalna.ba/AA
Arnaudija džamija Milorad Dodik Draško Stanivuković Islamska zajednica BiH