Rudari već u jami, dvojica povrijeđenih napuštaju zeničku bolnicu

Rudari već u jami, dvojica povrijeđenih napuštaju zeničku bolnicu

Dvojica rudara koji su povrijeđeni prilikom jučerašnjeg obrušavanja materijala u jami "Kamenica" Rudnika mrkog uglja Breza danas bi trebali napustiti Kantonalnu bolnicu Zenica – istaknuo je u izjavi za Fenu direktor tog rudnika Muamer Omerhodžić.

U nesreći, koja se jučer dogodila nešto prije 14 sati, smrtno je stradao palioc mina i nadzornik na pripremnom gradilištu 104, 47-godišnji Adis Zaimović.

- Kod jednog povrijeđenog rudara konstatiran je prijelom dva rebra, a kod drugog nije bilo prijeloma. Obojica su dobro i već bi danas, kako smo dobili obavijest iz KBZ-a, trebali biti upućeni na daljnje kućno liječenje - ističe Omerhodžić.

U nesreći u rudniku Breza poginuo 47-godišnji rudar

U rudraskoj nesreći koja se dogodila danas nešto prije 14 sati u Rudniku mrkog uglja Breza smrtno je stradao Adis Zaimović (47 godina), potvrdio je direktor tog rudnika Muamer Omerhodžić. - Zaimović je bio palilac mina i nadzornik gradilišta. Nesreća se desila u, kako su posvjedočili s...

Uviđaj na tom pripremnom radilištu trajao je do kasno sinoć, a, kako najavljuje, vjerovatno će Kantonalno tužilaštvo Zenica danas naložiti i obdukciju poginulog Zaimovića, koji odmah nakon nesreće nije davao znakove života.

- Rudari su jutros sišli u jamu, u prvu smjenu, ali emotivno prazni i utučeni. Izgubili smo još jednog komorata pa znate kakav je osjećaj. Ovo je još jedan tužan dan za naš rudnik i Grad - kaže Omerhodžić, koji napominje da rudari danas neće raditi samo na pripremnom gradilištu 104, na kojem se jučer i dogodila nesreća.

Brezanski rudari danas očekuju i ishod sastanka u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kojem će prisustvovati i predstavnici Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, a na kojem će se tražiti način za deblokadu računa rudnika Breza i Zenica. Zbog neuplaćenih doprinosa Porezna uprava Federacije BiH u ponedjeljak je blokirala račune rudnika Breza na 4,5, a rudnika Zenica na 4,9 miliona KM. Brezanski su rudari plaću trebali dobiti 10., a zenički danas, ali zbog spomenute blokade plaće im još nisu isplaćene.

federalna.ba/Fena

RMU Breza rudari
RMU Zenica rudnik Zenica rudari zenički rudari
0 30.12.2023 20:38
kolektivni ugovori rudari Vlada FBiH
0 21.12.2023 09:49
Sarajevo sastanak rudari Arcelor Mittal Zenica
0 15.12.2023 09:13
Južna Afrika rudari nesreća lift
0 28.11.2023 09:01
rudari policija Kosovo skupština opozicija
0 02.11.2023 12:49
rudari Trepče štrajk glađu
0 31.10.2023 15:25