Razgovarao Mili Papić

Rubinić: Novo priznanje za Mostar u oblasti turizma

Mostarske arhitektice Enida Šetka i Esma Šantić, akademska slikarica Maja Rubinić, kao i Ilda Kero, grafička dizajnerica i fotografkinja dobitnice su nagrade  BigSEE Tourism Design. One su prisustvovale uručenju priznanja 27. okobra u Ljubljani. To je dio projekta finansiranog od strane Evropske unije s ciljem smanjenja utjecaja turističkih aktivnosti na lokalitete kulturne baštine, korištenjem prednosti tehnologije. Dok prikuplja velike podatke o turističkim tokovima i koristi online analitičku platformu, mapa pomaže sudionicima da upravljaju turizmom na pametniji način, a turistima da bolje organiziraju svoje posjete. To je samo još jedno priznanje koje je zadnjih mjeseci posebno u oblasti turizma došlo u naš grad. Sa jednom od članica Udruženja For A, akademskom slikaricom Majom Rubinić razgovarao Mili Papić.

Možete li nam ovom prilikom nešto reći  o samoj suštini ovog projekta, zapravo o čemu se radi kako bi ga približili našim slušaocima?

„Izabrali smo četiri mape kao važnu diferencijaciju između svega onoga što Mostar, osim službenih mapa, nasljeđa i toponima ima. Radi se zapravo o finalnom dijelu i kreiranju mapa koje služe šetaču da bi ljepše i interesantnije otkrivao grad. Jedna govori o putu kaldrme, kao jednom od nevjerovatno lijepih elemenata mostarske arhitekture.Također imamo i trasu koja govori o arhitekturi, odnosno o onim  toponimima arhitekture grada Mostara koja nije na oficijelnim mapama.Imamo mapu  i Stret arts turu potpuno uočljivu  i važan element  kulturnog turizma u Mostaru. Također imamo rekreativnu turu koja služi svakom onom ko se bavi sopstvenim zdravljem „

Koliko mi je poznato ovaj projekt je bio usmjeren na šest pilot lokacija UNESKO –ove svjetske baštine uključujući Mostar u BiH. Za ovaj vaš rad ste dobili i priznanje u Ljubljani. O kakvom je priznanju riječ?

„Priznanje koje smo dobile se zove BigSEE. Nagrada koja je postala u novije vrijeme internacionalna. Ona okuplja, nagrađuje i eksponira razne projekte u dizajnu, arhitekturi, vizualnim i lijepim umjetnostima. Saznale smo kasnije da smo  osim nagrade za dizajn bile nominovane i za Grand prix".

 

 

Mostar BigSEE Tourism Design
Dogs Trust Mostar
0 06.06.2023 11:54
Hrvatsko narodno kazalište Mostar Hrvatsko narodno kazalište Mostar
0 05.06.2023 21:43
Mostar Partizansko spomen groblje
0 05.06.2023 08:20
psihijatrijski simpozij Mostar ovisnost
0 03.06.2023 11:05
Mostar nevrijeme
0 02.06.2023 14:29