RSV hara među djecom u Njemačkoj, sve manje mjesta u bolnicama
(Izvor: Arhiva)

RSV hara među djecom u Njemačkoj, sve manje mjesta u bolnicama

Liječnici intenzivne njege u Njemačkoj upozorili su da su bolničke pedijatrijske jedinice u zemlji preopterećene do tačke pucanja, djelomično zbog sve većeg broja respiratornih infekcija među dojenčadi.

Udruga za intenzivnu njegu DIVI je objavila da sezonski porast slučajeva respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i manjak medicinskih sestara uzrokuju "katastrofalno stanje" u bolnicama.

RSV je čest, vrlo zarazan virus koji inficira gotovo sve bebe i malu djecu u dobi od dvije godine, od kojih se neka mogu ozbiljno razboljeti. Stručnjaci kažu da ublažavanje ograničenja pandemije koronavirusa znači da RSV utječe na veći broj beba i djece, čiji imunološki sistemi nisu pripremljeni da se odbrane od njega.

Slučajevi RSV-a i drugih respiratornih bolesti također su se povećali u Velikoj Britaniji i SAD-u, a zabilježene su i nestašice antivirusnih lijekova i antibiotika.

U Njemačkoj bolnički liječnici moraju donositi teške odluke o tome kojoj će djeci dodijeliti ograničene krevete za intenzivnu njegu. U nekim slučajevima, djeca s RSV-om ili drugim ozbiljnim stanjima bivaju prebačena u bolnice u kojima ima slobodnh bolničkih kreveta, drugdje u Njemačkoj.

DIVI je rekao da je nedavno istraživanje pokazalo manje od 100 besplatnih pedijatrijskih kreveta u cijeloj zemlji i da bi se situacija mogla pogoršati. "Ako su prognoze tačne, onda će se stvari znatno zaoštriti sljedećih dana i sedmica", rekao je Sebastian Brenner, voditelj odjela pedijatrijske intenzivne njege u Univerzitetskoj bolnici u Dresdenu, za njemački informativni kanal n-tv. “To vidimo u Francuskoj, na primjer, i u Švicarskoj. Ako se to dogodi, situacijauskih po pitanju liječenja. biće veoma teška.”

Drugi su upozorili da u određenim slučajevima liječnici već nisu bili u mogućnosti pružiti hitnu skrb koja je potrebna nekoj djeci. "Situacija je toliko neizvjesna da doista moramo reći da djeca umiru jer ih više ne možemo liječiti", rekao je dr. Michael Sasse, voditelj pedijatrijske intenzivne njege u univerzitetskoj bolnici MHH u Hannoveru.

Njemački ministar zdravstva, Karl Lauterbach, objavio je u četvrtak da vlada ublažava neke propise kako bi olakšala premještaj medicinskih sestara na pedijatrijske jedinice, te daje dodatnih 600 miliona eura pedijatrijskim bolnicama tokom sljedeće dvije godine.

Evropska komisija je prošlog mjeseca odobrila prvi svjetski lijek protiv RSV-a.

federalna.ba/The Guardian

RSV virus djeca Njemačka