RSF: Širom svijeta zatvoreno 488 medijskih profesionalaca
(Izvor: Ilustracija)

RSF: Širom svijeta zatvoreno 488 medijskih profesionalaca

Trenutno je 488 medijskih profesionalaca zatvoreno širom svijeta, što je najviša cifra otkako su Reporteri bez granica (RSF) poćeli voditi takvu statistiku prije 25 godina, objavila je u četvrtak ta nevladina organizacija. Nasuprot tome, godišnja cifra od 46 ubijenih novinara najniža je otkako se objavljuju takvi izvještaji zahvaljujući relativnoj stabilizaciji sukoba na Bliskom istoku.

"Od kada je, 1995. godine, RSF počeo da pravi godišnji bilans nikad nije bio tako velik broj uhapšenih novinara", navela je ta nevladina organizacija za slobodu medija u saopštenju objavljenom danas.

Taj izuzetan porast od 20 odsto za godinu dana je uglavnom rezultat hapšenja u tri zemlje, Mijanmaru, Kini i Bjelorusiji. Za Kinu se navodi da je zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji je uveden 2020. u Hongkongu uticao da skoči broj pritvorenih novinara na toj teritoriji, navela je organizacija Reporteri bez granica.

"RSF nikad ranije nije zabilježio ni toliko zatvorenih novinarki", ukupno 60, odnosno za trećinu više nego u 2020. godini, ukazuje organizacija.

Iako su muškarci i dalje brojniji među uhapšenim novinarima na svijetu, njih je 87,7 odsto, Bjelorusija je zemlja koja je zatvorila više novinarki - 17, nego njihovih muških kolega - 15 .

Pet zemalja gdje je najveći broj novinara pritvoreno zaključno sa 1. decembrom ove godine su: Kina (127), Mjanmar (53), Vijetnam (43), Bjelorusija (32) i Saudijska Arabija (31). U 2021. godini ubijeno je 46 novinara i medijskih profesionalaca, što je najmanji broj u poslednjih 20 godina, konstatovala je organizacija.

Ovaj silazni trend traje od 2016. godine a objašnjava se razvojem regionalnih konflikata, u Siriji, Iraku i Jemenu i stabilizaciji frontova poslije 2012. i 2016. godine koje su bile posebno teške po broju ubijenih novinara, navela je organizacija u analizi.

U analizi se navodi da je najveći broj stradalih novinara ubijen, 65 odsto njih je namjerno ciljano i eliminisano, ukazuje to udruženje.

Meksiko i Afganistan i ove godine ostaju dvije zemlje koje su najopasnije za novinare sa sedam odnosno šest ubijenih novinara, slijede Jemen i Indija na trećem mjestu sa po četiri ubijena novinara.

RSF je zabilježio najmanje 65 novinara i medijskih saradnika koji su bili taoci širom svijeta, što je dvoje više nego prethodne godine. 

"Svi taoci su u tri zemlje Bliskog istoka: Sirija, 44 novinara, Irak, 11 i Jemen, devet" izuzev slučaja francuskog novinara Oliviera Duboisa, u Maliju, od aprila ove godine. 

federalna.ba/Beta

Novinari bez granica zatvor medijski profesionalci