RSF: Rusi hladnokrvno ubili fotografa, kolegu živog spalili

RSF: Rusi hladnokrvno ubili fotografa, kolegu živog spalili

Ukrajinskog fotografa Maksima Levina ruske su snage "hladnokrvno pogubile" zajedno s njegovim prijateljem Aleksijem Černjišovim 13. marta sjeverno od Kijeva, objavili su Reporteri bez granica (RSF) u izvještaju u srijedu.

"Dokazi protiv ruskih snaga su neoborivi“, kaže se u uvodu izvještaja skupine za slobodu štampe koje zauzima 16 stranica. Rusko ministarstvo odbrane nije još komentiralo upit Reutersa.

Levin (1981) je bio redatelj dokumentarnih filmova i povremeno je sudjelovao u izvještavanju Reutersa od 2013. Nestao je 13. marta, na dan kada je RSF objavio da je pogubljen. RSF je saopćio da je ispitao dokaze na mjestu događaja koji uključuju metke i Levinov izgorjeli automobil, kao i fotografije snimljenih Levinovih i Černišovljevih tijela kada su otkrivena 1. aprila.

U izvještaju se navodi da položaj Černišova tijela i drugi dokazi ukazuju da je on možda bio živ spaljen, a Levin je vjerovatno ubijen s jednim ili dva hica iz neposredne blizine. Rečeno je da se na fotografiji njegova leša vide tri prostrijelne rane.

Ukrajinski tužitelji kažu da su Levina ubili pripadnici ruskih oružanih snaga s dva hica iz malokalibarskog oružja. Reuters nije mogao neovisno provjeriti ovu informaciju.

federalna.ba/Onasa

Rusija ubistvo fotograf Ukrajina
žrtve pandemija koronavirus Covid19 virus Rusija
0 17.08.2022 12:24
žrtve novinar Meksiko ubistvo Juan Arjón López
0 17.08.2022 08:56
Sergej Šojgu Rusija
0 16.08.2022 17:26