"RS vrši progon žrtava, svjedoka i boraca za istinu i pravdu"
(Izvor: Ilustracija/Udruženje žrtava i svjedoka genocida)

"RS vrši progon žrtava, svjedoka i boraca za istinu i pravdu"

Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je pismo glavnom tužiocu Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove Sergeu Brammertzu, povodom njegovom posljednjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a o stanju krivičnog progona u državama bivše Jugoslavije.

"Veoma smo pažljivo pročitali vaš posljednji izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o stanju krivičnog progona u državama bivše Jugoslavije i nosiocima negiranja naslijeđa MKSJ/MRMKS kao i glorifikacije zločina i zločinaca. Ladice tužioca u Bosni i Hercegovini su prepune naših prijava za negiranje koji ništa ne preduzimaju, a ratni zločinci, kako ste naveli u izvještaju, nalaze se zaštićeni u Srbiji i Hrvatskoj", navode iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Dodaju da dok ratni zločinci uživaju zaštitu i podršku zvaničnih politika, napadi na žrtve, posebno povratnike i one koji brane istinu i pravdu su dosegli svoj vrhunac.

"Molimo vas da odmah i neizostavno obavijestite UN, EU i PIC da se u BiH od strane struktura iz entiteta Republika srpska na čelu s policijom entiteta RS i Tužilaštvom RS-a vrši progon žrtava, svjedoka, povratnika i boraca za istinu i pravdu. Prema raspoloživim informacijama, u toku je sudski postupak protiv Munire Subašić, majke koja je istinski borac za istinu i čiju borbu je prepoznao cijeli svijet. Pokrenuta je krivična prijava protiv Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Potočari, Srebrenica. Podnesena krivična prijava protiv Ramiza Salkića, poslanika u narodnoj Skupštini RS, bivšeg logoraša, a sve prijave se odnose na 'izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti'. Prijave su podnijete protiv gotovo svakog povratnika u entitet RS, ali i protiv svakog građanina BiH, koji su javno pozivali na procesuiranje ratnih zločina kao i procesuiranje negatora genocida i drugih ratnih zločina", navode iz udruženja.

Ističu da dok "zločinci u Srbiji i RS-u uživaju sve privilegije i prava, policija RS-a nastavlja progon".

"Zamislite situaciju da se nakon Drugog svjetskog rata privodio Simon Vizental od strane policije u Njemačkoj, kao što se danas privodi Emir Suljagić, direktor MC Srebrenica ili Ramiz Salkić, logoraš, i niz drugih poznatih boraca za ljudska prava u BiH i to iz razloga 'rasne i vjerske netrpeljivosti'. Cilj je ušutkati svaki poziv za istinom i pravdom. Molimo vas da poduzmete što je u vašoj moći da se obavijesti svjetska zajednica i da se zaustavi najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet da zločinci i negatori progone one koji se bore i govore istinu. Primjer BiH može biti svjetska prekretnica da se zločincima ne dozvoli progon onih koji se bore i rade u interesu pravde", poručuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

federalna.ba/AA

Udruženje žrtava i svjedoka genocida Serge Brammertz pismo
delegacija EU pismo udruženja žrtve genocida
0 17.07.2024 09:32
Udruženje žrtava i svjedoka genocida
0 08.07.2024 10:28
Serge Brammertz izvještaj Murat Tahirović Udruženje žrtava i svjedoka genocida
0 13.06.2024 09:27
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" NATO
0 30.04.2024 10:26