videoprilog Lejle Džin (Dnevnik 2)

Dodik: RS neće voditi rat ni za svoju samostalnost, ali hoće se braniti

Republika Srpska nema plan da izađe iz Bosne i Hercegovine, ali će Narodna skupština RS-a nastojati razgovarati kako reafirmirati dejtonske principe, poruka je ovo predsjedatelja Predsjedništva BIH Milorada Dodika, nakon razgovora s izaslanstvom Srbije, koje je posjetilo Banju Luku.

Dok predsjednik Srbije pažljivo sluša referiranje entitetskih dužnosnika, šalje odmjernije poruke. Fokus je bio na ekonomskim pitanjima, ulaganju, kao i infrastrukturnim projektima. Najavio je i pomoć za tri općine u RS-u  i jednoj u Federaciji BiH.

Najvažniji funkcioneri Srbije u jednom danu u entietu Republika Sprska. Za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nikada značajnija posjeta. Milorad Dodik ne propušta, kaže, priliku da predsjednika susjedne Srbije, upozna o svemu, i ovaj put, o lošoj političkoj situaciji. Referisao se i na „non-paper“ iza kojeg, kako tvrdi, ne stoji ni Republika Srpska, ni Srbija. Ovaj entitet ostaje privržen Dejtonskom mirnovnom sporazumu, a ne raznim akrobacijama, poručio je Dodik.   

- Republika Srpska neće voditi rat. Neće vodiit rat ni za svoju samostalnost. Republika Srpska se hoće braniti, ne mora niko da ne misli da to znači da ćemo se prepustiti svakome, ali nikada nećemo povući nijedan ratni potez koji bi mogao ili bio usmjeran ka tome vezano sa naš status. Ne. Ja kažem ne – rekao je Dodik.

Aleksandar Vučić u svom stilu, uzdržan uz poruku da je mir naša budućnost.  Niti riječi o aktuelnoj situaciji, ali mnogo toga o investicijama i ulaganju od auto-puta, hidroelektrane do aerodroma u Trebinju.

- Što se tiče Srbije ona želi partnerske, prijateljske i najbolje odnose s Bošnjacima i Hrvatima, ne samo sa Srbima, što je podrazumijevajuće. Ne pada nam na pamet ni da razmišljamo o sukobima ni ratovima – kazao je Vučić.

Vučić je danas zvanično postao i Banjalučanin. Povodom obilježavanja Dana grada, dodijeljeno mu je najveće gradsko priznanje „Ključ grada“ sa Poveljom počasni građanin.

- Biti Banjalučanin znači znati biti grad svih, grad kojeg su sagradile razlike  da bi postao grad bez razlika – poručio je Vučić.

federalna.ba

Milorad Dodik rat Republika Srpska Bosna i Hercegovina
Narodna skupština RS BiH Federacija BiH Republika Srpska dijalog
0 11.05.2021 21:25
Milorad Dodik Valentin Inzko BiH Republika Srpska razdruživanje
0 11.05.2021 20:08
Milorad Dodik NSRS secesija
0 11.05.2021 15:05
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 11.05.2021 14:03
Bosna i Hercegovina koronavirus
0 11.05.2021 12:42