videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

RS je opredijeljena za ulaganje u obnovljive izvore energije i uštede

Republika Srpska opredijeljena je za ulaganje u obnovljive izvore energije i uštede, rečeno je na „Banjalučkom energetskom forumu – uštedimo energiju“.  Poručeno je i da je, putem instalacije solarnih panela u domaćnstvima, pokrenut proces energetske tranzicije. I privrednici su za prelazak na obnovljive izvore energije. To bi, kažu, značilo efikasnije poslovanje.

Sunce, vjetar, voda – neki su od izvora energije koje Republika  Srpska treba da iskoristi, jedan je od zaljučaka skupa. U Elektroprivredi tvrde da su opredijeljeni za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, te da će kupiti dodijeljene neiskorištene koncesije za hidroenergiju.

„Sada je jedino jedno sigurno –energija koja je prije tri godine bila od 50 do 60 eura već danas je od 110 do 140 eura. Vidljivo je da smo progutali istinu, da je električna energija otišla puta dva. Čak smo svi zahvalni što nije puta pet ili puta deset, kao što je bila prošle godine“, kazao je Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS.

Energetska neefikasnost jedan je od najvećih problema privrednika. Utrošak električne energije jedan je od najvećih troškova.  Zato nemaju dilemu kada je riječ o prelasku na alternativne izvore.

„Sada, kada prilazimo tržišnim cijenama električne energije, postajemo nekonkurentni. Imamo već dosta preduzeća koja imaju visoko učešće električne enrgije u finalnom proizvodu i gube tržište“, ističe Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović (SNSD) podsjeća kako i Evropska unija diktira korištenje obnovljvih izvora energije - voda, Sunce, vjetar: „To su stvari kojima dajemo prioritet. Dekarbonizacija je isto tako direktiva Evropske unije“.

BiH više od 60 odsto energije proizvodi iz uglja i to nije dobro, kaže entitetski premijer Radovan Višković (SNSD). Tvrdi da postoji zainteresovanost investitora da proizvede više od 4.000 megavat-časova električne energije putem obnovljivih izvora energije: „To su investicije preko 6,5 do 7 milijardi KM. Isto tako, moramo biti svjesni činjenice da se neće moći svi ti projekti realizovati, iz jednog razloga, to nije novac, već prenosni kapaciteti u Bosni i Hercegovini“.

Dobra vijest je da naredne godine neće doći do poskupljenja struje. Sa Foruma je poručeno i da bi bilo poželjno da Evropska unija, putem grantovskih sredstava podrži prelazak na obnovljive izvore enrgije.

federalna.ba

obnovljiva energija obnovljivi izvori energije
Vijeće EU obnovljivi izvori energije
0 09.10.2023 12:23
Grude obnovljiva energija solarna energija
0 01.09.2023 09:04
obnovljiva energija obnovljivi izvori energije električna energija Zelena agenda za zapadni Balkan
0 23.07.2023 19:55
obnovljivi izvori energije Sarajevo Forum
0 21.06.2023 11:12
obnovljiva energija UAE Egipat vjetroelektrane
0 07.06.2023 11:47