Rijetki valoviti oblaci zadivili promatrače neba u Wyomingu
(Izvor: FACEBOOK/ RACHEL GORDON)

Rijetki valoviti oblaci zadivili promatrače neba u Wyomingu

Zadivljeni promatrači neba u američkoj saveznoj državi Wyoming snimili su fotografije rijetke formacije oblaka koja pada preko horizonta poput okeanskih valova.

„Ovo je bilo posebno i odmah sam znala da to moram snimiti“, rekla je mještanka Rachel Gordon. Valoviti fenomen bio je vidljiv u utorak iznad vrha planine Bighorn iz grada Sheridana.

Poznate kao nestabilnosti Kelvin-Helmholtz, nastaju kada se brža struja zraka kreće iznad zraka koji se diže ispod. Gospođa Gordon, koja je za BBC News rekla da je fotografisala s mjesta stražnjeg izlaza kuće svojih roditelja prije nego što ih je objavila na Facebook stranici Wyoming through The Lens, rekla je: "Bio je to trenutak koji ulijeva strahopoštovanje. "Drago mi je da i drugi sada mogu uživati u tom iskustvu."

Matt Taylor iz BBC Weathera kaže da su slike jedan od najljepših i najepskih primjera Kelvin-Helmholtzovih oblaka koje je ikada vidio. "Dio ljepote Kelvin-Helmholtzovih oblaka je u tome što stvarno pokazuju fluidnost atmosfere", rekao je.

"Kako se, poput valova u okeanu, atmosfera kreće i reagira na okolinu oko sebe. Zrak se učinkovito diže i prevrće na sebe."

Formacija oblaka nazvana je po naučnicima Lordu Kelvinu i Hermannu von Helmholtzu, koji su proučavali fiziku iza ovog fenomena. Cloud Appreciation Society sa sjedištem u Velikoj Britaniji opisuje takve formacije kao dragulj u kruni u mnogim zbirkama promatrača oblaka. Poznati i kao oblaci fluktusa, smatraju se mogućom inspiracijom za Van Goghovu sliku Zvjezdana noć.

federalna.ba/BBC

oblaci valovi