"Rezolucijom o Srebrenici jača se proces pomirenja"
(Izvor: Fena/Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH)

"Rezolucijom o Srebrenici jača se proces pomirenja"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Savezne Republike Somalije Abukarom Dahirom Osmanom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Kako je saopćeno iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Bećirović je ukazao na važne činjenice vezane za usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Naglasio je da je pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

Predsjedavajući Bećirović rekao je da je cilj rezolucije izgradnja održivog mira, i ohrabrivanje procesa pravde, istine i povjerenja u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana.

Rezolucijom se jača proces pomirenja i osuđuje politika veličanja pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Ujedinjene nacije rezolucija Srebrenica pomirenje
Novi Sad posjeta Memorijalni centar Potočari Memorijalni centar Srebrenica - Potočari Memorijalni centar Potočari Srebrenica
0 15.06.2024 21:13
Denis Bećirović Ukrajina Švicarska samit
0 15.06.2024 17:27
Denis Bećirović Zlatko Lagumdžija Emir Suljagić Munira Subašić
0 14.06.2024 17:53