Rezolucija o Gazi usvojena, deklaracija nije dobila potreban broj glasova

Sa 77 glasova za i jednim protiv, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojena je Rezolucija o pružanju pomoći civilnim žrtvama u Gazi. Predlagači su bili Naša stranka, SDP, HDZ BiH, HNS, HNP i PDA.

Pred zastupnicima je bila i deklaracija kojom bi se iskazala zabrinutost i stav o dešavanjima na Bliskom istoku, s posebnim naglaskom na napada na bolnicu El-Ahli u Gazi i gubicima među civilnim stanovništvom. Inicijativa zastupnika SDA Almedina Aliefendića nije dobila potreban broj glasova. Za nju je glasalo 45 zastupnika.

Aliefendić tvrdi kako problem u tome što deklaracija dolazi kao prijedlog opozicije: „Svjedočimo da je većina pripremila rezoluciju kao odgovor na moju deklaraciju, odnosno našu deklaraciju. Primijetili smo da je ta deklaracija koncipirana tako da odgovara HDZ-u“.

„Previše je politike, previše je skupljanja jeftinih političkih poena na stvarima koje su potpuno nepotrebne. Mi smo im predložili s nama zajedno da se potpišu i bude zajednički prijedlog, da ga cijeli Parlament izglasa. Mi nemamo problem s tim, niti smo gadljivi na to ko je predlagač, ali ove nekorektne stvari jednostavno nisu uredu. Nažalost, naša ni deklaracija ni rezolucija neće riješiti višedecenijski problem, koji, prije svega, Palestina ima“, kazao je SDP-ov Damir Mašić.

federalna.ba

Gaza rezolucija Parlament FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom