videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Revijalni spust povodom 100 godina skijanja na Kupreškoj visoravni

Ovog vikenda Kupres je obilježio 100 godina dugu tradiciju skijanja na Kupreškoj visoravni. Tim povodom, skupina entuzijasta koju je podržala lokalna samouprava organizovala je revijalni spust. Bilo je to noćno skijanje s bakljama i bengalkama u rukama, a dočekali su ih razdragani građani i brojni skijaši koji koriste posljednje dane ovogodišnje skijaške sezone.

Okupljanje skijaša organizirano je uz magistralnu cestu Kupres-Bugojno na Kupreškim vratima. Uz Kuprešake među sudionicima su bili i ljubitelji bijelog sporta iz Hercegovine i susjedne Hrvatske. Uzbuđenja je bilo na pretek.

"Čisto radi adrenalina, zabave, da se malo družimo, vidimo šta je to, malo kroz šumu prošetat, pa i probati skijati, odnosno bordati - kako je bordati, skijati pod lampama", priča Jozo Širić iz Posušja.

Mnogima je to bilo i prvo noćno skijanje po neosvijetljenoj stazi.

"Jako smo uzbuđene, jedva čekamo da vidimo kako će to izgledati", kažu Kiara Prgomet i Maša Kos iz Zagreba.

"Normalno da smo došli podržat skijanje na Kupresu, jer smo na Kupresu svake godine, imamo kup i dođemo skijati. Nije problem, znamo kako to ide, pogotovo cure, snimat ćemo, one će nositi baklje, a mi zastave", priča Josip Prgomet iz Zagreba.

Organizatori ističu kako skijanje ovom stazom nije ništa novo, te da samo obnavljaju tradiciju.

"Naši didovi su nekad skijali sa Kupreških vrata do Kupresa. Više se ovdje ne skija pa želimo napraviti nešto malo drukčije. Da nismo svi vezani za staze, da se promovira malo i ostatak ove naše visoravni", istakao je Mate Rebrina, jedan od organizatora spusta.

Premda nitko sa sigurnošću ne može reći kad je točno počelo skijanje na Kupresu, usmena predaje kaže da je to počelo s Austro-Ugarskom.

"Morat ćemo poći putem toga traga da vidimo u arhivama u Beču, da krenemo s istraživanjem i da dođemo do nekog pisanog traga njihovih namjesnika koji su bili na ovim prostorima,  da vidimo da li ćemo išta uspjeti naći osim ove naše usmene predaje", navodi načelnik Općine Kupres Zdravko Mioč.

Pedesetak skijaša uspinjalo se iznad Kupreških vrata do početne pozicije. Uz lelujavu svjetlost baklji i čeonih lampi pod okriljem noći kretali su se kroz šumu prema prigradskom naselju, a onda uz bengalke organizirano i svečano uskijali u cilj i među oduševljenu publiku. Ovaj spust postat će tradicija, kažu organizatori, i nadaju se još većem broju sudionika.

federalna.ba

Kupreška visoravan skijanje
Ponijeri Kakanj skijanje
0 27.11.2023 09:08
Kupreška visoravan Kupres avalanche
0 10.03.2023 17:40
Kupres skijanje
0 05.03.2023 11:34
Maria Therese Tviberg skijanje Alexander Schmid
0 15.02.2023 14:29
Mikaela Shiffrin skijanje
0 15.02.2023 09:26
skijanje Bjelašnica Elvedina Muzaferija
0 12.02.2023 15:55