Republikanska debata ponovo bez Trumpa, DeSantis ga nazvao 'nestali u akciji'
(Izvor: Arhiv)

Republikanska debata ponovo bez Trumpa, DeSantis ga nazvao 'nestali u akciji'

Republikanski rivali Donalda Trumpa sukobili su se u haotičnoj predsjedničkoj debati, iznijevši napade na odsutnog bivšeg predsjednika, demokratskog predsjednika Joea Bidena i jedni na druge zbog pitanja od Kine do imigracije i ekonomije, prenosi Reuters.

Ali kako se debata završila, činilo se da nijedan od sedam kandidata na pozornici nije osigurao trenutak koji bi promijenio dinamiku primarnog nadmetanja kojim Trump dominira mjesecima, uprkos njegove četiri krivične optužnice - koje su ostale gotovo nespomenute tokom dvosatnog programa.

Trump, koji je vodi u odnosu na svog najbližeg rivala za nominaciju za 37 postotnih poena u najnovijoj anketi Reuters/Ipsos, preskočio je debatu, kao i prvu u Wisconsinu prošlog mjeseca.

Guverner Floride Ron DeSantis iskoristio je svoj prvi odgovor da prozove Trumpa da je "nestao u akciji" i da je dodao trilione dolara nacionalnom dugu.

- On bi trebao biti na ovoj bini večeras - rekao je DeSantis, izazvavši aplauz publike u predsjedničkoj biblioteci Ronalda Reagana u Simi Valleyu u Kaliforniji.

- Duguje vam da branite svoj dosije - dodao je.

DeSantis, čije su brojke u anketama pale nakon što je naširoko viđen kao vodeća Trumpova alternativa, bio je spremniji da napadne favorita nakon mjeseci izbjegavanja direktne konfrontacije.

Bivši guverner New Jerseya Chris Christie, čest Trumpov kritičar, javio se, rekavši da se Trump "plaši" i ismijavao ga kao "Paju Patka" jer je preskočio debatu.

Mike Pence, Trumpov potpredsjednik od 2017. do 2021. godine, ponudio je blagu kritiku Trumpove želje da centralizira vlast u saveznoj vladi, obećavajući da će vratiti vlast državama. I bivša ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je da je Trump zauzeo pogrešan pristup Kini fokusirajući se isključivo na trgovinu, a ne na šira sigurnosna pitanja.

federalna.ba/Fena

Donald Trump debata republikanci