Reprezentativci BiH u umjetničkom i brzom klizanju otpočeli pripreme za nastupe na EP-u i SP-u
(Izvor: Ilustracija)

Reprezentativci BiH u umjetničkom i brzom klizanju otpočeli pripreme za nastupe na EP-u i SP-u

Reprezentativci Bosne i Hercegovine u umjetničkom i brzom klizanju, uz podršku Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine, otpočeli su pripreme za nastupe na evropskim i svjetskim prvenstvima, svjetskim kupovima, juniorskim Grand Prix i drugim najjačim međunarodnim takmičenjima u klizačkoj sezoni 2023/2024.

Tarik Omeragić, seniorski reprezentativac BiH u brzom klizanju, već od 15. maja se nalazi na pripremama u Font Romeu (Francuska) u nacionalnom sportskom centru, gdje trenira sa Francuskim nacionalnim timom, a pod rukovodstvom trenera Thibant Meline. Ove pripreme su, pored planiranih nastupa na najjačim svjetskim takmičenjima (EP,SP,SK), ustvari početak Omeragićevih priprema za kvalifikacije i plasman na ZOI. U Savezu klizačkih sportova BiH očekuju da će se taj cilj ostvariti uz pomoć obećane stipendije Olimpijskog komiteta BiH.

Ermin Raščić, stipendista OK BiH i Nedim Muzaferović, juniorski reprezentativci BiH u brzom klizanju, nakon kondicionih priprema u Sarajevu i Minhenu, u julu i augustu nastaviće pripreme na ledu u Celju i Budimpešti, nakon čega ih očekuje takmičenje na Svjetskom juniorskom prvenstvu.

Zara Husedžinović, Lana Galijašević i Hena Uzunović, juniorske reprezentativke BiH u umjetničkom klizanju, pripremaju se u Sarajevu, a u julu i augustu nastaviće trenirati van BiH (Celje, Zagreb itd) za nastupe na juniorskom Grand Prix-u. Lana Galijašević nastupa od 6. do 9. septembra u Istanbulu.

Leila i Nadia Festić, također juniorske reprezentativke BiH u umjetničkom klizanju, svoje pripreme obavljaju u SAD, a Leila će nastupiti na JGP od 20. do 23. septembra u Budimpešti.

Savez je prinuđen svoje reprezentativce slati na pripreme van Bosne i Hercegovine, jer u olimpijskom Sarajevu nema ni minimum uslova za ozbiljno treniranje u umjetničkom i brzom klizanju. Bez obzira na sve probleme, novčane i druge, u Savezu očekuju od reprezentativaca da se dobro pripreme, kako bi Bosnu i Hercegovinu uspješno i dostojanstveno predstavili u svjetu, saopćeno je iz Saveza klizačkih sportova Bosne i Hercegovine. 

federalna.ba/Fena

bh. reprezentativci umjetničko i brzo klizanje
bh. reprezentativci let Lisabon
0 16.06.2023 13:18
pripreme umjetničko i brzo klizanje klizanje reprezentacija BiH
0 04.08.2021 09:00