Regionalna dijaloška platforma jača prekograničnu saradnju i društvenu koheziju

Regionalna dijaloška platforma jača prekograničnu saradnju i društvenu koheziju

U okviru zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost", 11. i 12. februara je u Sarajevu u organizaciji Udruženja Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) održana Regionalna dijaloška platforma koja je okupila adolescente i mlade, te organizacije civilnog društva.

Tokom dva dana, učesnici iz 17 različitih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore prezentirali su rezultate svojih aktivnosti, dijeleći iskustva s prisutnima i poručujući da ih je ovaj projekat sve zbližio i ojačao društvenu koheziju na državnom i regionalnom nivou.

Emir Pilav, član Otvorenog centra "Bona Fide" iz Pljevlja, Crna Gora, i jedan od učesnika Platforme, izrazio je veliku zahvalnost nositeljima projekta na fantastičnoj organizaciji koja povezuje mlade iz BiH, Srbije i Crne Gore.

- Ono što je bitno istaknuti jeste to da se mladi, kao najbolji pokretači svih društveno-političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih promjena, moraju uvezati. Ovaj projekat je jedan od idealnih primjera kako se mladi, u ovim turbulentnim vremenima uvezuju i zajednički, kroz dijalog za budućnost, rade na prosperitetu ovih triju država, ali i regiona. Mladi, kao neiscrpan izvor energije, treba da se što više uključuju i rade na mirnim rješavanjima sporova, a najbolji način za to je zasigurno dijalog - rekao je Pilav.

Kroz mnogobrojne diskusije i prezentacije aktivnosti, tokom dvodnevnog događaja, omogućeno je jačanje uloge mladih u socijalnoj koheziji na prekograničnom nivou.

Ova Platforma je pružila priliku za doprinos umrežavanju mladih učesnika i promovisanje pozitivnih primjera mladih koji šire svijest o socijalnoj koheziji i prihvatanju različitosti.

- Zajedno s kolegama iz Čačka, realizirali smo projekat pod nazivom Green Western Balkan – Better Western Balkan. Ideja iza ovoga je bila da mi, učenici dvije škole, instaliramo solarno drvo, te da se kroz zajednički rad međusobno upoznamo, družimo i razbijemo predrasude  koje smo eventualno imali. Nadamo se da će epidemiološka situacija omogućiti da sve projektne aktivnosti uspješno realiziramo i svjedočimo rezultatima zajedničke saradnje - poručila je Elma Škiljo, učenica Srednje tehničke škole Tešanj, koja je u sklopu Platforme predstavila aktivnosti ove škole i Srednje tehničke škole iz Čačka.

Cilj same Platforme bio je osigurati strukturirani dijaloški prostor za oblikovanje glasa mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, kao ključnih faktora društvene kohezije.

Do sada je, u okviru programa Dijalog za budućnost (DFF), realizirano 19 prekograničnih projekata u 36 različitih općina i zajednica, te je uključeno 8.000 direktnih i indirektnih korisnika, čime je ostvaren značajan doprinos Agendi održivog razvoja.

- Jedan od glavnih fokusa regionalnog DFF programa jeste osnaživanje mladih i jačanje njihovih inicijativa, a upravo to je ono što je bio cilj dvodnevne Regionalne dijaloške platforme za mlade. Prekogranična kooperacija se morala prilagoditi situaciji prouzrokovanoj pandemijom COVID-19, ali je zaista inspirirajuće kako su mladi ljudi nastavili s aktivnostima, jer ovakva interakcija je esencijalna za njih, ali i organizacije koje su dio samog programa - poručila je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH.

Istaknula je zadovoljstvo činjenicom da je bila u prilici pozdraviti mlade iz cijelog regiona, koji su podijelili prioritete i rješenja za otporniju, mirniju i prosperitetniju budućnost u regiji.

- Svi napori koje su mladi dosad uložili kroz aktivnosti projekta, usprkos izazovnim okolnostima, ključni su za daljnji napredak ka njihovoj boljoj budućnosti u regionu, ali i šire, i izuzetno je bitno da se osnaže i da se njihov glas čuje, a UN će nastaviti da im pomaže u tome - kazala je Macdonald.

 

Još jedan uspješan primjer prekogranične saradnje imala je priliku da predstavi i Grupa 484 iz Srbije koja, zajedno s partnerskom organizacijom Vaša prava iz BiH, provodi projekat na temu interkulturalnosti pod nazivom Interkulturni dijalog – dijalog za budućnost (ID za budućnost).

Kroz projekat, ekipe iz Srbije i BiH su nastojali podstaći saradnju između kulturnih i obrazovnih institucija, ali i motivisati sve aktere da se aktivnije bave interkulturalnim obrazovanjem.

Fokusna grupa su primarno bili mladi, studenti i studentice, koje su obučavali da rade sa srednjoškolcima/kama na temu samog projekta.

- Na održanoj Dijaloškoj platformi imali smo priliku da čujemo glasove i vizije mladih iz regiona. Upravo oni imaju ključnu ulogu u izgradnji dijaloga za budućnost. Tokom prezentacija, podijelili su stavove, iskustva i misli o tome kako izgraditi bolju kooperaciju i dijalog ove tri države. Aktivnosti koje su implementirali u BiH, Srbiji i Crnoj Gori pokazuju da su oni uistinu agenti promjene u svojim društvima - istaknuo je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost: Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u i između BiH, Crne Gore i Republike Srbije“, provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Kroz aktivnosti programa, mladi se edukuju i potiču na djelovanje, kako bi postali nosioci aktivnosti usmjerenih ka razvoju i dobrobiti društva na lokalnoj i regionalnoj razini, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

federalna.ba/Fena

Sarajevo Dijalog za budućnost
Sarajevo saobraćajna nesreća
0 01.07.2022 00:27
Sarajevo konferencija
0 29.06.2022 21:09
FIBA trofej košarka Sarajevo
0 27.06.2022 15:41
Sarajevo performans Together Narodno pozorište Sarajevo art festival ZVRK Jasmina Prolić
0 26.06.2022 19:17