videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Referendum je, ipak, nešto više od opoziva bijeljinskog gradonačelnika

Bijeljina ove nedjelje, na referendumu, odlučuje o opozivu SDS-ovog gradočalnika Ljubiše Petrovića. Ovaj referendum u Bijeljini prvi je koji se održava u skladu sa novim Pravilnikom o provođenju opoziva, koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini RS-a.

Na 183 biračka mjesta će 112.000 građana Semberije - koliko ih ima pravo glasa - odlučivati o opozivu.

Izborna tišina u Bijeljini, sutra referendum o opozivu gradonačelnika

Počela je izborna tišina u Bijeljini. Sutra će se građani Semberije prvi put izjašnjavati na referendumu o opozivu gradonačelnika. Postupak opoziva gradonačelnika bijeljine provodi se na gotovo identičan način kao loklani izbor, a na 183 biračka mjesta u gradu pravo glasa ima oko 112.0...

Postupak opoziva gradonačelnika Bijeljine provodi se na gotovo identičan način kao lokalni izbori. Biračka mjesta će biti otvorena od 7 do 19 sati. Referendumsko pitanje glasi "Jeste li za opoziv gradonačelnika Grada Bijeljine Ljubiše Petrovića?", a glasa se "za" ili "protiv".

„Mi smo se trudili da ukinemo iznajmljivanja privatnih prostora i sve smo biračke odbore uspjeli smjestiti u škole i mjesne zajednice. Javno je sve oglašeno, a moje je da pozovem birače da izađu i glasaju kakao oni žele, a ne kako im neko kaže“, poručila je Dijana Savić-Božić, predsjednica Komisije za provođenje opoziva.

Uz bijeljinskog gradonačelnika Petrovića su SDS, PDP i Lista Nebojše Vukanovića. Protiv je 16 stranaka okupljenih oko SNSD-a. Tokom intenzivne kampanje u proteklih mjesec pljuštale su međusobne optužbe, krivične prijave i obećanja građanima.

„Ja sam podržao tu inicijativu jer se radi o demokratskom procesu i mislim da je jedno bogatstvo da u jednom demokratskom procesu, a ne na ulici, neko se izbacuje - narod ima dobru priliku da odluči o tome“, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

V.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević istakao je kako ta stranka maksimalno angažovana: „Kad kažem maksimalno angažovana, znači sve ono što kampanja, pretkampanja i sam izborni dan čine“.

Analitičari smatraju da je referendum, ipak, nešto više od opoziva bijeljinskog gradonačelnika, test za opoziciju, kojoj je Bijeljina posljednji bastion, ali isto tako i test za vlast RS-a, koja u Bijeljini 20 godina gubi izbore. No, kako bilo, u oba slučaja najviše gube građani.

„Ovakve manipulacije su vrijeđanje građana. Mi njih upotrebljavamo kad je to u našem, političkom interesu - čim se ostvari politički cilj, nema više građana, nema više saradnje sa građanima.To je loše“, navodi Drago Vuković, politikolog i predstavnik Instituta za društvena istraživanja BiH.

Građani će na kraju odlučiti, a potvrdu rezultata daje entitetska izborna komisija. Ukoliko opoziv prođe - Centralna izborna komisija BiH odlučuje o datumu vanrednih izbora za gradonačelnika Bijeljine.

federalna.ba

Bijeljina referendum opoziv Ljubiša Petrović
Drinski nasip Janja Semberija Bijeljina
0 06.04.2024 19:23
Tuzla hapšenje Bijeljina
0 04.04.2024 20:02
nelegalna eksploatacija šljunak Šljunkara nelegalno vađenje šljunka Bijeljina Drina rijeka Drina
0 31.03.2024 18:44