videoprilog Enese Hrustanović (Dnevnik 2)

Redovi pacijenata sve duži, zdravstveni radnici plaće i dalje čekaju

Pogoršava se epidemiološka situacija u Unsko-sanskom kantonu zbog čega će Krizni štab uskoro razmatrati uvođenje restriktivnijih mjera i rad specijalističkih ambulanti. A zdravstveni radnici zarađene plaće i dalje čekaju. Uz povećan obim posla moraju misliti i imaju li dovoljno sredstava

Dom zdravlja Cazin u covid programu dnevno ordinira 250 pacijenata te uradi 200 redovnih i komercijalnih testiranja - finansijski je stabilan. Jedna je od tri zdravstvene ustanove koja je iz vlastitih sredstava radnicima isplatila plaću za decembar.

„Mi nismo ničim ugroženi, imamo još zaliha kada je u pitanju tekuća likvidnost, sve javne nabavke koje planiramo možemo završiti i kad dobijemo sredstva od Zavoda, mi ćemo to namiriti“, kaže direktor Doma zdravlja Cazin Amir Murić.

U Ključu takvu prepraspodjelu nisu mogli napraviti. Iako čekaju plaću, kažu, mnogo je veći problem nemogućnost nabavke materijala za rad.

„Ovo je puno više. Mi i dalje radimo, mi nemamo rezervi da isplatimo plaće, ali naše osoblje radi. Kuburimo sa kisikom, gorivom autima, imamo prekovremenih“, navodi Behzad Hadžić, direktor Doma zdravlja Ključ.

Najteža je situacija u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, u kojoj je, kažu, već otežana isporuka kisika, a ne može se nabavljati ni osnovna potrošna roba.

„Sam kisik ne možemo uplaćivati, imamo potrošnog materijale. Ventili za praćenje kisika su potrošna roba, mi to moramo nabaviti, a nemamo odakle“, ističe Hajrudin Halilović, pomoćnik direktora Kantonalne bolnice u Bihaću.

Uz povećan obim posla teško je organizirati rad, jer je trenutno 60 radnika bihaćke bolnice na bolovanju, zbog čega se oni koji rade raspoređuju i na druge poslove.

„Da bismo ga prebacili, mi ga moramo platiti. Može da po naredbi promijeni radno mjesto, ali ne može se da radi 24 sata. Mi ne možemo upošljavati nove radnike – a kako ćemo kad nismo isplatili plate postojećim radnicima“, dodaje Halilović

Ministar zdravstva i socijalne politike USK-a Muris Halkić (NES) navodi prva tranša koja je trebala ići oko 4,5-5 miliona maraka: „Već je Zavod isplatio 12 tranši po osnovu prethodnog ugovora i dok se ne donese ili odluka o privremenom finansiranju ili ne usvoji finansijski plan Zavoda - nema tranše prema zdravstvenim ustanovama“.

Situacija u većini zdravstvenih ustanova je alarmantna, jer su s potrošnom opremom pri kraju, a ljekari su najavili kolektivne otkaze. Redovi pacijenata iz dana u dan sve duži. Ne riješi li se finansijska blokada u zdravstvu Kantona 1, od februra niti će imati ko niti će imati čime raditi.

federalna.ba

USK plaće zdravstveni radnici