videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Realizovana kampanja 'Svaka neispunjena želja traži svoga prijatelja'

“Svaka neispunjena želja traži svoga prijatelja” naziv je kampanje koju je realizovalo Udruženje porodica i prijatelja osoba oboljelih od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona. Oko kampanje se okupio veliki broj ljudi dobrog srca koji su želje oboljelih mališana stavili ispred svojih. Nakon što se saznalo koje su želje u pitanju, napravljeno je preko stotinu personaliziranih paketića.

Među ljudima dobrog srca našli su se i učenici srednje muzičke i elektrotehničke škole u Tuzli. Kažu da je ovo idealna prilika da u vrijeme praznika ne tražimo ništa osim zdravlja te da budemo podrška onima koji to u ovom trenutku nemaju.

„Mi njima ne možemo ispuniti njihovu glavnu želju - izliječenje, ali ako ništa, možemo im makar pružiti podršku i makar na ovaj način dokazati im da nisu sami i da nisu izostavljeno iz društva u bilo kakvom smislu“, kaže Hana Lukavica, učenica Srednje muzičke škole Tuzla.

„Jako nam je drago jer smo s Vijećem učenika naše škole pokrenuli humanitarnu akciju 'Jedan slatkiš – jedno dijete', da za ove novogodišnje praznike kao i svake godine naša škola da uljepša mališanima praznike i da im pružimo podršku“, ističe Ilma Bajrić, učenica Elektrotehničke škole Tuzla.

Ova kampanja je samo jedna od mnogih u organizaciji Udruženja PIPOL, koje će 2021. godinu pamtiti i po tome što je, nakon četrnaest godina rada, konačno dobilo svoj prostor.

„Radili smo iz svojih domova. Materijalnu i psihosocijalnu pomoć i podršku pružali smo putem mobilnog tima što smo bili veoma ograničeni, ali sad je naša usluga puno kvalitetnija i stvarno možemo puno više da uradimo za dječicu“, navodi Amra Hasić, socijalna radnica Udruženja PIPOL Tuzla.

Prostorije za rad u kojima mogu dočekati mališane i njihove porodice su od velikog značaja jer kako kažu, rak nije bolest samo jedne osobe, rak je bolest cijele porodice, a svaki vid podrške pa makar to bio samo razgovor je važan.

„Ovdje nam dolaze dječica prije kontrola, poslije kontrola, kada čekaju svoje kontrolne nalaze, nakon pregleda na Klinici za dječije bolesti. Mi im tu pružamo psihosocijalnu pomoć i podršku, organizujemo za njih druženja“, ističe Amra Saračević, predsjednica Udruženja PIPOL Tuzla.

Bitno je, kako kažu, i nakon izliječenja mališanima i njihovim porodicama pružiti podršku kako bi se ponovo osjećali dijelom društvene zajednice. Bolest je ovo koja ostavlja posljedice na sve segmente života, ali uz adekvatnu podršku i ljude dobrog srca taj proces je mnogo lakši.

federalna.ba

PIPOL Tuzla
PIPOL Tuzla pomoć djeci Centar za kulturu Tuzla
0 24.10.2023 10:03
senzorna soba PIPOL PIPOL Tuzla Udruženje PIPOL
0 18.09.2023 20:50
Amra Saračević PIPOL Tuzla djeca oboljela od raka
0 15.02.2022 17:45