videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Reaktivacija HKD Napredak u Maglaju: Kulturni doprinos i optimizam

Da bi obavljalo osnovnu misiju, njegovanje tradicije i kulture Hrvata, ali i doprinijelo kulturnoj ponudi lokalne zajednice, Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Maglaju, nakon što je prošle godine simbolično obnovilo rad, ovih je dana prvim kulturnim sadržajima ozvaničilo svoje reaktiviranje. Obnavljanje je tim važnije ako se ima u vidu činjenica da župa Maglaj ove godine slavi 400 godina od svog prvog spomena u pisanim dokumentima, ali i da je u toku obilježavanje 120 godina postojanja Hrvatskog kulturnog društva Napredak u našoj zemlji.

HKD „Napredak“ će i u Maglaju, uz doprinos kulturnoj ponudi, ponuditi i notu optimizma i vjere u bolje sutra i tako doprinijeti ozdravljenju društva i vedrijem pogledu na svijet i ljude oko sebe.

„Mediji često rade senzacije, ali negativne strane. Potrudite se i vi, a i mi ćemo se potruditi da radimo nešto dobro. Rezultati će se pokazati“, poručuje Mladenko Šupuković, predsjednik HKD Napredak, podružnica Maglaj.

Uz obilježavanje 120 godina postojanja „Napretka“ u našoj zemlji, ove godine i župa Maglaj obilježava 400 godina od prvog spomena u pisanim dokumentima bosanskih franjevaca.

„Maglaj je, po mome skromnom mišljenju, stagnirao kada je u pitanju kultura. Samo obnavljanje HKD 'Napredak' je doprinos ne samo nama nego i cjelokupnoj općini“, ističe Ilija Ivešić, književnik i član UO HKD Napredak, podružnica Maglaj.

Župni prostori svetišta „Leopolda Mandića“ u Maglaju bili su mali da prime sve poklonike likovne umjetnosti i poezije što su, uz podršku središnjice HKD „Napredak“ iz Sarajeva, upriličili zavičajni likovni umjetnici, književnici i poete.

federalna.ba

HKD Napredak Maglaj
Mulabdićevi dani kulture Maglaj Opća biblioteka Maglaj
0 12.03.2024 19:05
HKD Napredak Napredak stipendije
0 25.02.2024 09:14
Maglaj KCUS
0 11.02.2024 20:35
HKD Napredak Napredak božićni koncert
0 28.12.2023 22:38