Reakcija na izjave iz Pariza: Rusija na razgovor pozvala francuskog ambasadora

Reakcija na izjave iz Pariza: Rusija na razgovor pozvala francuskog ambasadora

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije pozvalo je danas na razgovor francuskog ambasadora Pierrea Levyja zbog nedavne izjave šefa francuske diplomacije.

Rusko Ministarstvo je na svojoj web stranici nazvalo neprihvatljivim izjave francuskog ministra vanjskih poslova Stephanea Sejournea o nezainteresovanosti za razgovor s ruskim zvaničnicima jer oni kasnije navodno daju lažne izjave o ishodima tih razgovora.

“Smatramo ove izjave francuskog ministra vanjskih poslova kao svjestan i namjeran potez francuske strane koji ima za cilj potkopavanje same mogućnosti bilo kakvog dijaloga između dvije zemlje“, navodi se u saopćenju iz Moskve.

Kritikovanu izjavu Sejourne je iznio u ponedjeljak, četiri dana nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Shojgu telefonirao sa svojim francuskim kolegom Sebastianom Lecornuom o prošlomjesečnom terorističkom napadu na koncertnu dvoranu u moskovskoj regiji u kojem je poginulo oko 150 ljudi.

U sažetku telefonskog razgovora, rusko Ministarstvo odbrane je reklo da je Shojgu upozorio Lecornua da ne šalje francuske trupe u Ukrajinu.

federalna.ba/AA

Rusija Francuska
Nova Kaledonija Francuska
0 19.05.2024 15:12
Rusija Svijet
0 17.05.2024 19:41
Svijet Ukrajina Rusija
0 17.05.2024 19:39