Reagiranje Zvizdića na najavljeno sklapanje sporazuma Mađarske sa RS-om

Reagiranje Zvizdića na najavljeno sklapanje sporazuma Mađarske sa RS-om

Ako se zaista realizuje najavljeno "sklapanje sporazuma Mađarske sa bh. entitetom RS i formiranje zajedničkog Vijeća za praćenje tih politika kojim će rukovoditi Dodik i Orban", a bez odobrenja Parlamentarne skupštine BiH (član III. 2.d. Ustava BiH) ili bez odobrenja Predsjedništva BiH koje je po Ustavu nadležno za vođenje vanjske politike, onda Mađarska kao članica EU, svjesno ili nesvjesno, pristaje da bude dio procesa koji su suprotni odredbama Ustava BiH, zakonima BiH i predstavljaju grubo narušavanje suvereniteta BiH, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, nakon najave sklapanja sporazuma i formiranje Vijeća za praćenje politika između RS-a i Republike Mađarske.

Pozvao je Vladu Mađarske i premijera Viktora Orbana da prije bilo kakvog potpisivanja sporazuma, ugovora ili odluke sa bh. entitetom RS zatraže provođenje ustavom predviđene procedure odobravanja takvih akata u institucijama BiH, a nadležne državne institucije BiH da informišu partnerske institucije Mađarske o protupravnosti akata koje namjeravaju potpisati sa bh. entitetom RS, a koji nemaju odobrenje nadležnih državnih institucija.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka s mađarskim premijerom Orbanom u Budimpešti da je dogovoreno da, kako bi svi dogovoreni projekti i saradnja imali veći obim i novi format, da se formira zajednički Savjet za praćenje tih politika kojim će rukovoditi on i Orban.

Dodik je objasnio da će "Savjet biti obaviješten svaka tri mjeseca o razvoju ranijih dogovora".

- Obavezni će biti sastanci svakih šest mjeseci da bi se operativno vidjelo na koji način to sve ide - poručio je Dodik.

federalna.ba/Fena

Denis Zvizdić Mađarska Viktor Orbán Milorad Dodik
Milorad Dodik Sud BiH
0 06.12.2023 20:51
Milorad Dodik suđenje prvo ročište
0 06.12.2023 14:04
Milorad Dodik visoki predstavnik ročište
0 06.12.2023 08:13