Reagiranje iz Bećirovićevog kabineta u povodu saopćenja Ambasade Ruske Federacije u BiH

Reagiranje iz Bećirovićevog kabineta u povodu saopćenja Ambasade Ruske Federacije u BiH

Nakon saopćenja ruske amabasade u kojem se reagira na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u kojoj je on (Bećirović) kritizirao Milorada Dodika zbog prekida odnosa s ambasadama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, stigao je odgovor iz Bećirevićevog kabineta.

Naime, Ambasada Ruske Federacije (RF) je Bećirevićevo političko djelovanje nazvala licemjernim, imputirajući mu vazalski odnos spram Zapada, te ga optužujući za prijetnju Dejtonskom mirovnom sporazumu.

U vezi s tim, iz Bećirevićevog kabineta reagirao je njegov diplomatski savjetnik, ambasador Nerkez Arifhodžić, istaknuvši kako reakcija Ambasade Rusije izlazi iz okvira diplomatskog djelovanja, uz opasku kako se ruski ambasador Igor Kalabuhov načinom djelovanja svrstao u pristrasne aktere na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni.

- Čudim se Vašem izboru djelovanja, diplomate iz velike ruske diplomatske škole. Pokušavam shvatiti da ste u nezgodi jer morate braniti agresivni režim, zemlju koju oštro osuđuju skoro sve članice Ujedinjenih nacija za brutalnu agresiju na Ukrajinu. Ne znam koliko ste svjesni, ali Rusija je u procesu ubrzanog gubitka ugleda u međunarodnoj zajednici radi svojih neprekrivenih imperijalnih apetita. Takvom politikom je doveden u opasnost mir u Evropi i svijetu - riječi su Arifhodžića upućene ambasadoru Kalabuhovu.

Arifhodžoć, istovremeno, potcrtava kako obraćanje Kalabuhova članu Predsjedništva BiH izlazi iz okvira diplomatskog djelovanja. 

- Vaše nediplomatsko obraćanje dr. Denisu Bećiroviću, članu Predsjedništva BiH, što znači i kolektivnom šefu države Bosne i Hercegovine, putem saopćenja Ambasade Ruske Federacije u BiH od 24.02.2023. godine, kao i ovo današnje,  arogantno je i izlazi iz okvira diplomatskog djelovanja u zemlji akreditacije. To ne činite iz neznanja i nije Vam prvi put. Šta mislite, gospodine ambasadore, gdje se nalazite? Bosna i Hercegovina jeste složena, ali suverena i nezavisna država s međunarodnopravnim subjektivitetom, koju ste obavezni uvažavati dok ste akreditirani ambasador, kao i njene državne institucije - navodi se u reagiranju Bećirovićevog diplomatskog savjetnika.

U reagiranju se nadalje ukazuje na netačno interpretiranje Bećirovićeve izjave.

- Vi dozvoljavate sebi da izmišljate riječi dr. Bećirovića i govorite o 'sumnjivosti postojanja nižih administrativno-teritorijalnih jedinica“, i onda na bazi izmišljene teze pišete da je to „direktna prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu'. Takva gruba zloupotreba je nedopustiva za jednog ambasadora...- precizira Arifhodžić.

Nadalje ističe kako ogromna većina građana u BiH podržava Bećirovićevu vanjskopolitičku orijentaciju i njegove stavove.

- Podrazumijeva se da ogromna većina građana u Bosni i Hercegovini podržava vanjskopolitičke stavove dr. Denisa Bećirovića, koji su zasnovani na dokumentima Predsjedništva Bosne i Hercegovine o euroatlanskom putu naše zemlje. Isto tako da se solidarišu sa svim slobodoljubivim ljudima svijeta u podršci ukrajinskom narodu, u povodu prve godišnjice od brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Oni koji se u mojoj zemlji eventualno slažu sa agresivnim stavovima Ruske Federacije, poručujem da nisu ništa naučili iz nedavne prošlosti i da ne misle dobro svojoj državi. Zaboravljaju da su protagonisti agresije na Bosnu i Hercegovinu završili na historijskom bunjištu - navodi se.

Ambasador Arifhodžić u nastavku poziva Kalabuhova da se adekvatnije odnosi prema poslu koji obavlja u Bosni i Hercegovini.

- Pišem u dobroj namjeri i želji da odnosi Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije ostanu neokrnjeni, s obzirom na Vaše nediplomatsko i pristrasno djelovanje u Bosni i Hercegovini. Možda Vam pomognu prethodne rečenice, dugogodišnjeg ambasadora, da se adekvatnije odnosite prema  poslu kojim se bavite u Bosni i Hercegovini. Ako ne, ostaće kao opomena i doprinos očuvanju principa diplomatske profesije - navodi se, između ostalog, u reagiranju, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Ambasada Ruske Federacije