Prilog: Ermina Jalimam

Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratni zločin

General Armije Republike BiH i nekadašnji komandant Četvrtog  korpusa Ramiz Dreković, pred Sudom BiH oslobođen je optužbi za ratni zločin na području Kalinovika. Presudu je izreklo tročlano vijeće Suda BiH kojim predsjedava sudija Staniša Gluhajić.

 

Dreković je optužen da je u periodu od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na srpske civile u Kalinoviku. Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, u kojima je jedna    petnaestogodišnjakinja ubijena, a nekoliko civila ranjeno. Tokom suđenja koje je trajalo četiri godine, a kako je to u završnim riječima istakao njegov branilac Mirsad Crnovršanin, Tužilaštvo BiH nije materijalnim dokazima potkrijepilo tvrdnju da su se radnje iz optužnice desile na način kako je to u njoj i opisano. Odbrana je u potpunosti opovrgla tezu Tužilaštva da je Kalinovik granatiran od haubičkih projektila koji su navedeni u optužnici, ističe advokat Crnovršanin.

 

„Odbrana je u ovom predmetu uložila preko 500 materijalnih dokaza i ovo je jedinstveni predmet u kojem je odbrana izvela šest različitih vještačenja kako bi pokazali potpunu nevinost generala Drekovića. Prvi put su rađena eksperimantalna vještačenja pred  ovim sudom koja su bila od oslobađajuće koristi za generala Drekovića“, istakao je Crnovršanin.

 

Oslobađajuća  presuda  bazirana je na dokazima iz Arhiva Vojske

RS-a, kazao je Crnovršanin, dok su u Federaciji imali opstrukcije u prikupljanju materijalnih dokaza.  Tužilac Vladimir Simović, koji je zastupao optužbu u ovom predmetu, u završnim riječima je ustvrdio da je Tužilaštvo dokazalo: "da su sve osobe – koje su ranjene i ubijene u granatiranju – civili, djeca koja su se vraćala iz škole." Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima uspjelo dokazati da je od kraja maja do polovine juna 1995. godine izvršeno granatiranje Kalinovika. Na današnju oslobađajuću prvostepenu presudu Tužilaštvo ima pravo žalbe.

Ramiz Dreković Federalni radio Sud BiH Sud Bosne i Hercegovine
Milorad Dodik Sud BiH Miloš Lukić Srebrenka Golić
0 17.07.2024 15:30
Milorad Dodik Sud BiH Miloš Lukić odbrana svjedoci
0 17.07.2024 08:19
Sud BiH Međunarodna potjernica Boško Unčanin Dragan Despot
0 16.07.2024 13:30
Vijesti u 22 Federalni radio
0 14.07.2024 23:21
Vijesti u 17 Federalni radio
0 14.07.2024 17:55