“Ram za sliku grada”: Srebrenik, Pale, Sanski Most…

Sliku Srebrenika, Pala i Sanskog Mosta oslikala Aida Hadžiabdić…

Lamija Ćudić, učenica Prve osnovne škole u Srebreniku, zapisala je o ovom lijepom gradu… 

"Čuvši na radiju pjesmu u izvođenju dr. Hašima Muharemovića, „Srebrenika nema do Travnika, nit' njegove vode Bukovika…“ zaželjeh i ja da dođem u taj grad… Evo me, tu sam! Srebrenik nije samo poznat po toj pjesmi. On je najviše poznat po staroj tvrđavi, koja se kao drevni čuvar gordo isprsila na obroncima planine Majevice. Jedno vrijeme je bila slavni bosanski dvor bana Stjepana II Kotromanića. Vijekovima su je razni osvajači pokušavali uništiti, ali ona je još uvijek tu, podsjetnik na stara slavna vremena. Svoj ubrzan razvoj Srebrenik duguje dobrom geografskom položaju. Smješten je na magistralnom putu Tuzla–Orašje, ima odličnu putnu povezanost sa svim evropskim destinacijama, a preko tuzlanskog aerodroma povezan je i sa ostatkom svijeta...

Čuvena srebrenička Gradina je također odlično povezana sa centrom grada. Sa magistralnog puta, na semaforima, skrenete prema Gornjem Srebreniku i nakon sedam kilometara dolazite do Starog grada. Sa njegovih zidina pruža se pogled prema planini Ozren, Posavini i kompletnom području grada. Ispod tvrđave se nalazi i stara džamija u Ćojluku, mjestu koje također vrijedi obići. Na šetalištu, ako poželite hladovine, spas možete pronaći pod krošnjama starog hrasta koji je nijemi svjedok promjena koje su se dešavale u ovom gradu - od prometne ulice do lijepo urađenog šetališta sa zanatskim centrom. Također, treba obići i spomenike poginulim herojima iz prošlih ratova. Jedan se nalazi na šetalištu, a drugi u obližnjem parku. Ako ste ljubitelj sporta, svakako trebate obići sportsku dvoranu i druge sportske objekte. Osim toga, Srebrenik ima i druge spomenike iz naše historije koje posebno treba naglasiti i obići. Među najpoznatijima su: Stara džamija i harem u Špionici, Suljagića kuća u Špionici, Pobrin mezar u Gornjem Srebreniku. Osim historijskih spomenika, ovdje ćete pronaći i mnoge prirodne, rekla bih, još neotkrivene ljepote poput starih mlinova na rijeci Slanjanki, malih slapova na Bijeloj vodi u  Bjelavama te brojnih ljepota planine Majevice. Ne može se zaboraviti ni brdo Ratiš i čuveno Dovište na vrhu.

Srebrenik je također poznat i po kulturnoj manifestaciji „Otvoreni grad umjetnosti“ gdje dolaze mnogobrojni slikari, umjetnici koji se dive i crtaju Stari grad. Srebrenik je dom slavnim pjevačima kao što su rahmetli slikar, umjetnik, pjesnik i sazlija dr.Hašim Muharemović, kipar Omer Smajlović, slikar Senahid Buljubašić, pjevači: Mirza Selimović, Semir Jahić, rahmetli Jasmin Hasić... Ima tu još mnogo toga, ali malo je prostora da se o svemu piše, treba doći i vidjeti... Stvarno, Srebrenika nema do Travnika..."

PSNATO Sofija Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 25.05.2024 21:46
Srpsko građansko vijeće Milorad Dodik
0 25.05.2024 18:41
Tuzlanska kapija Željko Komšić Novak Đukić
0 25.05.2024 18:31
Švedska protesti
0 25.05.2024 17:48