Raketa koja je ispaljena na Harkiv početkom godine je sjevernokorejska
(Izvor: Reuters)

Raketa koja je ispaljena na Harkiv početkom godine je sjevernokorejska

Krhotine projektila koji su 2. januara pogodile ukrajinski grad Harkiv pripadaju sjevernokorejskoj balističkoj raketi serije Hwasong-11, naveli su promatrači UN-ovih sankcija u izvještaju dostavljenom odboru Vijeća sigurnosti UN-a.

Tri inspektora ranije ovog mjeseca otputovala su u Ukrajinu kako bi ispitali ostatke projektila i nisu pronašli dokaze da je projektil proizvela Rusija.

"Nisu mogli neovisno utvrditi odakle je projektil ispaljen i tko ga je ispalio. Informacije o tragu projektila koje su dostavile ukrajinske vlasti pokazuju da je projektil ispaljen s teritorija Ruske Federacije", naveli su u izvještaju podnesenom Odboru za sankcije Sjevernoj Koreji Vijeća sigurnosti 25. aprila.

"Da je projektil bio pod kontrolom ruskih snaga, to bi značilo da su ga nabavili građani Ruske Federacije", istakli su, dodajući da bi prekršili embargo na oružje koji je Sjevernoj Koreji uveden 2006. godine.

Ruska i sjevernokorejska misija pri UN-u u New Yorku nisu odgovorile na zahtjev za komentar.

Sjeverna Koreja, službeno Demokratska Narodna Republika Koreja, pod sankcijama je UN-a od 2006. godine zbog svojih raketnih i nuklearnih programa, koji su godinama pooštravani.

Sjedinjene Američke Države i druge zemlje optužile su Sjevernu Koreju za opskrbu Rusije oružjem za njezin rat protiv Ukrajine.

I Moskva i Pjongjang odbacili su optužbe, ali su od prošle godine produbili vojne veze. Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u veljači, Sjedinjene Države optužile su Rusiju da je najmanje devet puta ispalila balističke projektile koje je isporučila Sjeverna Koreja na Ukrajinu.

Posmatrači UN-a rekli su da je Pjongjang prvi put javno testirao balističke projektile serije Hwasong-11 2019. godine.

Prošlog mjeseca Rusija je stavila veto na jednogodišnje produženje mandata UN-ovih promatrača sankcija, koji već 15 godina prate provedbu UN-ovih sankcija protiv Sjeverne Koreje zbog njezinog nuklearnog programa i programa balističkih projektila. Sadašnjoj skupini mandat ističe.

Nekoliko dana nakon napada 2. januara, tužilaštvo okruga Harkiv pokazalo je medijima ostatke rakete. Rekli su da se razlikuju od ruskih modela i da bi "moglo biti riječ o projektilima koje je isporučila Sjeverna Koreja".

federalna.ba/AA

Ukrajina projektil Sjeverna Koreja
EURO 2024 Ukrajina Slovačka
0 21.06.2024 17:18
EURO 2024 Slovačka Ukrajina Nizozemska Francuska
0 21.06.2024 09:38
Ukrajina termoelektrana oštećena
0 20.06.2024 10:17
Ukrajina Rusija Sjeverna Koreja
0 19.06.2024 20:33