Raisi: Posjeta Erdogana Teheranu važna prekretnica u odnosima dvije zemlje
(Izvor: AA)

Raisi: Posjeta Erdogana Teheranu važna prekretnica u odnosima dvije zemlje

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je u utorak kako posjeta turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Teheranu predstavlja važnu prekretnicu u odnosima dvije zemlje.

Raisi je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Erdoganom nakon 7. sastanka Tursko-iranskog Vijeća za saradnju na visokom nivou u palači Sadabad.

Kazao je kako je tokom sastanka razgovarano o pitanjima ulaganja i razvoju ekonomskih odnosa između Turske i Irana, dodajući da "posjeta turskog predsjednika Erdogana predstavlja važnu prekretnicu u odnosima između dvije zemlje".

"Trenutni nivo trgovinsko-ekonomskih odnosa između dvije zemlje definitivno nije dovoljan s obzirom na postojeće kapacitete i može se podići na viši nivo. Utvrdili smo obim trgovine od 30 milijardi dolara između dvije zemlje. To znači utrostručiti trenutni obim naše trgovine", poručio je Raisi.

Ističući da će razvoj investicionih pitanja doprinijeti povećanju trgovine između dvije zemlje, Raisi je dodao:

"Osnivanje zajedničkih industrijskih kompanija dviju zemalja jedno je od pitanja oko kojih smo se danas dogovorili."

Napomenuo je također da je saradnja Turske i Irana u oblasti sigurnosti veoma važna.

"Borba protiv terorizma, droge i organizovanog kriminala bila je među temama koje su istaknute u razgovorima. Da bi se obezbijedila sigurnost granica, mora se boriti protiv terorizma. Terorističke organizacije mogu imati različite nazive, ali oni koji ugrožavaju sigurnost naših naroda i granica su teroristi i mi smo to naglasili na našim sastancima. Odbacili smo razliku Zapada između terorista i njegove dvostruke standarde po ovom pitanju, te naglasili da se protiv terorizma treba boriti bez obzira na njegovo ime kako bi se osigurala sigurnost dvije zemlje", podvukao je Raisi.

Raisi je poručio da se obje zemlje slažu oko očuvanja teritorijalnog integriteta Sirije.

federalna.ba/AA

Ebrahim Raisi Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan Istanbul eksplozija
0 13.11.2022 17:53
Ebrahim Raisi Joe Biden Iran
0 04.11.2022 09:57
Recep Tayyip Erdoğan isporuke žitarica Rusija Ukrajina
0 02.11.2022 12:20
Recep Tayyip Erdoğan Volodimir Zelenski Vladimir Putin Ukrajina
0 01.11.2022 17:37
Recep Tayyip Erdoğan Turska rudnik nesreća
0 16.10.2022 15:12