Raisi o neredima u Iranu: Nećemo dozvoliti ugrožavanje sigurnosti javnosti

Raisi o neredima u Iranu: Nećemo dozvoliti ugrožavanje sigurnosti javnosti

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi oglasio se povodom nereda u zemlji, koji su izbili zbog smrti 22-godišnjakinje nakon njenog pritvaranja, a u kojima je dosad poginulo najmanje 26 osoba.

"Neprijatelji žele da izazovu haos. Slušamo zahtjeve i proteste naroda, ali nikome ne dozvoljavamo da nosi teret haosa", izjavio je Raisi u obraćanju naciji na aerodromu u Teheranu po povratku iz New Yorka, objavila je iranska državna televizija.

"Ni pod kojim uslovima nećemo dozvoliti da se ugrozi sigurnost javnosti", dodao je Raisi.

Najmanje 26 osoba poginulo je dosad u neredima koji su izbili nakon smrti mlade žene Mahse Amini u policijskom pritvoru. Protesti su izbili prošle sedmice nakon smrti Amini, koju je uhapsila državna "policija za moral" u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući SAD, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na "zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata".

federalna.ba/AA

Ebrahim Raisi Iran neredi