Radončić za D2: Na talasu kleropopulizma će pobijediti i „Evropa sad“

U Crnoj Gori u toku je izborna šutnja. Crnogorci ove nedjelje izlaze na prijevremene parlamentarne izbore. To će biti prvo glasanje nakon poraza bivšeg čelnika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima u aprilu nakon 30 godina na vlasti.

Novinar i publicist Šeki Radončić smatra da će Pokret Evropa sad imati dobar rezultat – ankete govore o 35 posto.

„Evropa sad je došla na talasu kleropopulizma, na tom talasu je predsjednik Crne Gore i njihov član Jakov Milatović pobijedio – i na tom talasu se očekuje da će oni pobijediti, što su realne ocjene“, kazao je Radončić.

Radončić podsjeća kako Crna Gora, prvi put nakon 30 godina, na izbore ide bez Mila Đukanovića, ali DPS predvodi listu na kojoj su Bošnjačka stranka i Liberalna stranka – gdje su većinom Crnogorci, ta manjinske stranke Albanaca i Hrvatska građanska inicijativa. SDP ide samostalno i pitanje je hoće li proći cenzus, kaže Radončić.

„Bit će veoma zanimljivo kako će to izgledati. Nakon pobjede Milatovića, u Pljevljima je nastavljeno tiho etničko čišćenje. Tamo gdje imaju apsolutnu vlast – ja sam dva puta javno molio te ljude da makar jednog Bošnjaka prime u svoje ustanove zato što ih tamo ima više od 11 posto – oni nisu izabrali ni za direktora komunalnog preduzeća, nego je to etnički čisto“, ističe Radončić.

 

Đukanovićeva koalicija će biti druga, navodi Radončić, ali treba vidjeti hoće li imati koalicioni kapacitet da uđe u Vladu.

To što Demokratski front više ne postoji, a Pokret za promjene Nebojše Medojevića je istupio – Radončić ističe da se tu radi o projektovanoj podjeli: „Pokušavalo se da Demokratski front bude prihvatljiv međunarodnoj zajednici i SAD-u – to je politički manevar“.

O Milojku Spajiću, nosiocu liste Pokreta Evropa sad, i njegovim vezama s aferom kripotovaluta, Radončić navodi da iza toga stoji Dritan Abazović - koji želi Spajića da stavi u politički krevet: „Mislim da taj spin nije uspio jer su građani Crne Gore shvatili da je Dritan Abazović obični poslušnik, propali političar i bolesno ambiciozni političar, koji je u stanju sve uraditi da ostane na vlasti i da ne bira sredstva. Spajić neće imati veliku štetu od toga“.

Pravo glasa na izborima u ovoj zemlji ima oko 520 hiljada Crnogoraca.

federalna.ba

Šeki Radončić Dnevnik 2
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 07.12.2023 20:24
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 06.12.2023 20:38
Dnevnik 2
0 05.12.2023 20:35
Dnevnik 2
0 04.12.2023 20:29
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 03.12.2023 20:48
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 02.12.2023 20:40