Radončić: Ako Đukanović ostane, to može biti relaksirajuće za BiH

"Crna Gora je bila predvodnica u evropskim integracijama, otvorila je sva poglavlja, tri ispunila i sada je došla ova ekipa oslobodilaca gdje su evropske integracije totalno zaustavljene", istakao je u Plenumu novinar i publicista Šeki Radončić.

"To konstatuju evropske institucije zadužene za to. Suština priče je da nova vlast, mada još nije, ali pretendenti na nju, umjesto EU zagovaraju Otvoreni Balkan i do sada je Crna Gora tome uspjela da se odupre. Međutim, otkada su došli apostoli, kako su sami sebe nazvali, mi ne da stojimo, mi se vraćamo unazad. Ako pobijedi Đukanović, odnosno ostane, njegove ingerencije su sada i Ustavom jednostavno svedene na čisto ceremonijalne, međutim bitan je simbol. Ako on ostane i ako se on i DPS izbore da ostanu, a rezultati pokazuju da će ostati u političkoj igri, to za Bosnu može biti relaksirajuće prosto što ta politika krvi i tla, čiji su sljedbenici ovi novi momci, mada naparfemisani, obučeni u frakove i zagrnuti nekim evropskim predstavljanjem. Znači ako oni pobijede Bosna može osjetiti posljedice da će biti još jedna država koja će biti za Otvoreni Balkan gdje mi u Crnoj Gori smatramo da je to ustvari projekat kojim se pokušava asimilirati Crna Gora, a slična situacija je i sa RS-om. Sada su tri države protiv toga - BiH, Kosovo i Crna Gora. Ako bi Crna Gora krenula tim putem, mislim da bi to donijelo nestabilnost i u BiH i pobjeda ove ekipe, a svi su iz velikosrpskog šinjela, u svakom slučaju dala bi veliki podstrijek snagama koje rade na razbijanju Bih koje predvodi Dodik i njegova ekipa."

Predsjednik Centra za monitoring i istraživanje Zlatko Vujović kaže da sve što se dešava jeste da se promijeni unutrašnji identitet Crne Gore i da ono što je vladajuće treba da bude slično onome što je danas u Republici Srpskoj.

"Ako bismo pokušali da odredimo kako će izgledati ta Crna Gora onda će to biti kontinuitet sa Crnom Gorom u periodu vlade Zdravka Krivokapića. Međutim, ono što će biti dodatno rizik za Crnu Goru jeste što će vrlo brzo da se suoči sa bankrotom iz razloga što opstaje plaćanje iz državnog budžeta isključivo zbog zaduživanja po izuzetno visokim kamatnim stopama. Crna Gora neće moći da otplaćuje te dugove i ukoliko i dođe do uspjeha i uspostave vlade gdje bi bila okosnica Evropa sad onda bi se suočili sa mogućim bankrotom zemlje ili dramatičnim otpuštanjem radnika i kresanjem svih troškova iz budžeta. Ali Beograd želi slabu Crnu Goru jer je takva slab plijen. Suočeni smo sa izbornim inžinjeringom."

"Milatović je jučer postao političar, dajmo mu priliku da nastane politički da vidimo koji je to rezultat. Teško je kad iz Bosne govoriš o Crnoj Gori koja razvija nove trendove. I ti onda vidiš jedinu zemlju sa kojom nemaš nijedan jedini spor, s kojom imaš savršenu političku komunikaciju posljednjih 20 godina, ide u nekom smjeru koji nije nužno dobar za nju. A kad komšiji nije dobro, ne možeš ni ti baš za sebe mnogo da očekuješ. Mnogi u regionu mogu na nama da nauče lekciju. Što se tiča Milatovića, on će proći u drugom krugu kako bude htjela većina građana Crne Gore i to treba uzeti sa respektom, to je demokratski proces u zemlji kojoj ja ne pripadam. Ono što ja vidim da Milatović jeste, ne vidim tu kvalitet koji želim da vidim svaki put kad se vratim u Crnu Goru", zaključila je profesorica međunarodnih odnosa Lejla Ramić-Mesihović.

Cijelu emisiju Plenum pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Šeki Radončić Zlatko Vujović Lejla Ramić-Mesihović
Šeki Radončić Jakov Milatović Crna Gora Otvoreni Balkan Berlinski proces
0 20.05.2023 22:06
Plenum Lejla Ramić-Mesihović Zlatko Vujović Šeki Radončić
0 20.03.2023 21:58
Šeki Radončić Dnevnik 3
0 04.08.2022 22:43
Šeki Radončić Rezime
0 27.04.2022 18:33