(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

Radnici zeničkog Arcelor Mittala održali novi protest, najavili generalni štrajk

Drugi put u zadnjih desetak dana radnici kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ) okupili su se i danas nakon prve smjene ispred upravne zgrade preduzeća te su polusatnim protestom izrazili nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja pojedinačnog kolektivnog ugovora, iako im je prethodni ugovor istekao 31. maja. 

Pedsjednik Sindikata AMZ- a Rašid Fetić istako je kako nisu postigli dogovor s menadžmentom ove kompanije, koju od danas treba prevoditi i novi generalni direktor, Fady Jean Azzi, koji je stigao iz Francuske. 

Fetić je ostalo kako su prošle sedmice održali Skupštinu Sindikata, koja je sve ovlasti oko pregovora te moguće organizacije generalnog štrajka, prenijela na Glavni odbor sindikata. O tome su, putem maila, ističe, obavijestili i menadžment kompanije.

- Nismo dobili nijedan odgovor. Mail je došao i do novog generalnog direktora Fadeya, ali se još nije javio. Zahtjevi su povećanje satnice, povećanje koeficijenta, naknade za topli obrok... To je ukupno od 25 do 30 posto - kazao je Ferić. 

Dobit kompanije u protekle dvije godine, ističe Fetić, bila je oko 260 miliona KM te radnici ne pristaju na priče o "fiktivnom gubitku za ovu godinu", pogotovo što za plaće za oko 2.200 zaposlenih, na godišnjem nivou, kompanija izdvaja tek 60-ak miliona KM. 

Fetić je najavio da će proteste organizirati sve dok ne postignu dogovor oko novog kolektivnog ugovora te da ne prihvataju ponudu kompanije da novi ugovor, koji bi važio godinu dana, potpišu pod istim uvjetima.

Generalni štrajk, zbog obaveze da ispoštuju sve zakonom propisane uvjete, mogli organizirati tek na kraju novembra, ali ako dođe do generalnog štrajka, najavio je, tražit će "tri puta veće povećanje".

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović pozvao je radnike da budu jedninsteveni te im je poručio kako imaju podršku svih granskih sindikata.

Dosadašnji direktor Nikhil Mehta, s kojim su neuspješno pregovarali proteklih mjeseci, trebao bi preuzeti dužnost direktora u kompaniji u sklopu ovog koncerna u Rumuniji.

federalna.ba/Fena

ArcelorMittal Zenica protest
protest Radnici
0 17.05.2024 22:01
Banja Luka Banjaluka roditelji vrtići privatni vrtići protest
0 15.05.2024 17:25
Varšava Zeleni dogovor protest
0 10.05.2024 15:27
protest Kuala Lumpur
0 04.05.2024 15:15