Radnici u pravosudnim institucijama Brčko distrikta BiH održali štrajk upozorenja

Radnici u pravosudnim institucijama Brčko distrikta BiH održali štrajk upozorenja

U Brčkom je danas od 11.00 do 12.00 sati u svim pravosudnim institucijama održan štrajka upozorenja, u kome su učestvovali zaposlenici sa najnižim platama. Plate ovih radnika se kreću od 650 do 1.080 maraka, rekao je predstavnik Štrajkačkog odbora Samir Tursunović. 

Predstavnici Sindikalne organizacije zaposlenika u pravosuđu ponovili su svoje zahtjeve, a to su: linearno povećanje plate za 250 KM, isplata jednokratne novčane pomoći u visini od jedne prosječne plate u Brčko distriktu BiH, uvođenje naknade za prijevoz na posao i hitno formiranje komisije za izradu Opšteg kolektivnog ugovora.

Tursunović ističe da su ovi uposlenici bili primorani na štrajk upozorenja jer uprkos njihovim nastojanjima da otvore dijalog, nadležni već dva mjeseca nisu preduzeli konkretne korake na  ispunjenu njihovih zahtjeva.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta BiH Igor Babić rekao je da radnici u pravosuđu koji su danas održali štrajk upozorenja imaju apsolutnu podršku krovnog sindikata Distrikta i najavio da će se narednih dana održati štrajkovi upozorenja i u drugim organizacijama.

- Do kraja sedmice će biti održan štrajk upozorenja i u obrazovanju, a u narednim danima štrajkovi će biti održani i u drugim organizacijama sve dok nedođe do ispunjenja naših zahtjeva, naglasio je predsjednik brčanskog Sindikata.

Sindikat Brčko distrikta je izrazio očekivanja da će se uskoro pri Vladi formirati odjeljenje ili služba za radno pravne odnose kako bi se stvorili preduslovi za usvajanje određenih podzakonskih akata iz ove oblasti kao što je prije svega Opšti kolektivni ugovor.

federalna.ba/Fena

Brčko distrikt BiH Radnici u pravosudnim institucijam štrajk upozorenja
Igor Babić Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Federalni radio
0 07.06.2023 16:42
rudinici štrajk upozorenja
0 05.06.2023 08:24
Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH pokušaj ubistva ubistvo
0 04.06.2023 12:41
sport Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH
0 01.06.2023 22:10