Radio-dokument: Maja Hribar Ožegović – Kazališno-ljubavna pisma Antona Čehova i Olge Knipper – peti dio

Anton Pavlovič Čehov /Tanganrog, 1860. – Badenweiler, Njemačka, 1904./

Olga Leonardovna Knipper Čehova /Glazov, 1868. – Moskva 1959./

U seriji od pet dijelova, pored originalnih pisama Antona Pavloviča Čehova i njegove supruge Olge Leonardovne Kniper, moći ćete čuti i inserte iz radio-drama i radio-novela A.P.Čehova koje su realizirane u produkciji Radija Sarajevo. U petom i posljednjem dijelu korišteni su inserti iz radio-drame A.P.Čehova „Tri sestre“ u radio-adaptaciji Safeta Pašalića. Igrali su – Darinka Đurašković-Cengle, Sibina Mijatović, Kaća Dorić, Olivera Kostić, Darinka Gvozdenović, Boris Smoje, Zvonko Marković, Rudi Alvađ, Reihan Demirdžić, Branko Rabat i Aleksandar Đuverović. Izbor muzike – Jasna Lipovac. Snimatelji – Đorđe Malić i Jovan Močević, Režija – Miodrag Žalica.

Od oko 900 sačuvanih, u ovom dokumentarnom serijalu, odabrano je tridesetak pisama i ovo je njihova prva glumačka interpretacija u mediju radija.

„Iz dnevničkih bilješki Antona Čehova doznajemo da su Anton Čehov i Olga Knipper vjenčani 15.maja 1901.godine u crkvi Uzačašće, na Ovraški, u Moskvi. Na izričitu želju Čehova, vjenčanje je obavljeno u prisustvu samo četvorice svjedoka. Sastavljači komentar-literature o dopisivanju Antona Čehova i Olge Knipper iz godine 1984-e, pridopisahu vjenčanju  sljedeći podatak: Zamoli jednog dana Anton Pavlovič Aleksandra Višnjevskog da udesi svečani ručak i da u njegovo ime pozove i okupi njegovu rodbinu i zbog nekog razloga i rodbinu Olge Leonardovne. Okupili se u određeni sat svi osim Antona Čehova i Olge Knipper. Čekali oni, čekali smeteni i uzrujani, kad na koncu stiže glas da su Anton Pavlovič i Olga Leonardovna u crkvi na vjenčanju, odakle idu ravno na kolodvor, a odatle u Samaru na kure kiselog kobiljeg mlijeka. A, cio ručak je udesio zato kako bi na jednom mjestu okupio sva ona lica koja bi mu mogla zasmetati da se oženi intimno, bez uobičajene svadbene buke. Svadbena pompa je tako malo odgovarala ukusu Antona Pavloviča Čehova.“

Naratorica – Olivera Dodig

Igrali su – Nada Đurevska i Zoran Bećić

Izbor muzike – Rada Nuić

Ton-majstor – Mirsad Tukić

Za radio odabrala i adaptirala – Vesna Ljubić

Rediteljica – Dubravka Zrnčić-Kulenović

Produkcija – Dokumentarno-dramski program Radija Federacije BiH

Foto – The Guardian /A.P.Čehov i Olga Knipper/