Radev: Bugarska ne prihvata izjave i ponašanja u suprotnosti s Ugovorom o prijateljstvu sa Skopljem
(Izvor: BTA)

Radev: Bugarska ne prihvata izjave i ponašanja u suprotnosti s Ugovorom o prijateljstvu sa Skopljem

Predsjednik Bugarske Rumen Radev i privremeni premijer Dimitar Glavčev objavili su u ponedjeljak stavove u kojima se kaže da Bugarska ne prihvata izjave i ponašanje koje je u suprotnosti s Ugovorom o prijateljstvu, dobrosusjedskim odnosima i saradnji između Bugarske i Sjeverne Makedonije iz 2017. koji je potpisalo Skoplje.

Njihovi komentari uslijedili su nakon ceremonije inauguracije novoizabrane predsjednice Sjeverne Makedonije Gordane Siljanovske-Davkove koja je u nedjelju tokom zakletve odbila izgovoriti novo ime države koje se koristi od sporazuma s Grčkom 2018., javila je bugarska novinska agencija BTA.

- Bugarska je jasno izrazila svoje stajalište da se ugovori moraju provoditi - istaknuo je predsjednik Rumen Radev. Podsjetio je da je Sjeverna Makedonija članica NATO-a, što za sobom povlači i odgovarajuće obaveze i odgovornosti.

- Uvjeren sam da evropska perspektiva Republike Sjeverne Makedonije ovisi o strogoj provedbi međunarodnih ugovora, kao i o pregovaračkom okviru, odobrenom od Evropskog vijeća u julu 2022. godine - rekao je predsjednik.

Prema njegovim riječima, okvir neće biti revidiran, na što je ukazao nadležnim institucijama u Skoplju.

Glavčev je također izdao saopćenje, u kojem se kaže da Bugarska ne prihvata izjave i ponašanje koji su u suprotnosti s Ugovorom o prijateljstvu, dobrosusjedskim odnosima i saradnji iz 2017. i načelnim sporazumima između Evropske unije i Republike Sjeverne Makedonije.

federalna.ba/Fena

Bugarska Sjeverna Makedonija