Putin, zadovoljan napretkom vojske u Ukrajini, danas se obraća naciji
(Izvor: EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK)

Putin, zadovoljan napretkom vojske u Ukrajini, danas se obraća naciji

Zadovoljan napretkom ruskih snaga u Ukrajini, predsjednik Rusije Vlajdimir Putin danas će održiti govor naciji, tokom kojeg će, kako navode mediji, pomenuti prioritete zemlje, dvije sedmice prije predsjedničkih izbora na kojima se očekuje njegova pobjeda. Putin je, kako izgleda, u boljoj formi nego prije godinu dana, kada je njegova vojska bila izložena ponižavajućem povlačenju na jugu i sjeveroistoku Ukrajine, poslije neuspjelog pokušaja da zauzme Kijev u proljeće 2022. godine.

Od tada, ukrajinska vojska nije uspjela u svojoj kontraofanzivi pokrenutoj u ljeto 2023. godine i nalazi se u defanzivi, bez municije zbog nedostatka dogovora u Washingtonu, suočavajući se sa brojnijim i bolje naoružanim ruskim vojnicima.

Putin je ranije rekao da će u govoru pomenuti predsjedničke izbore koji će biti održani od 15. do 17. marta, kao i ciljeve za najmanje šest narednih godina, koliko traje predsjednički mandat u Rusiji. Putin će govoriti u kongresnom centru koji se nalazi u blizini Crvenog trga u Moskvi.

Putin bi mogao da reaguje na izjavu francuskog kolege Emmanuela Macrona, koji nije isključio mogućnost slanja zapadnih vojnika u Ukrajinu, kao i na poziv proruskih separatista iz Moldavije koji su u srijedu zatražili zaštitu od Rusije.

U svojim obraćanjima naciji, Vladimir Putin tradicionalno uzima u obzir proteklu godinu i postavlja nove strateške pravce, pred političkom i vojnom elitom svoje zemlje. Govor će biti održan uoči sutrašnje sahrane njegovog glavnog protivnika Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara u zatvoru u nejasnim uslovima.

federalna.ba/Beta

Vladimir Putin Rusija