Putin sa Lukašenkom o sigurnosnim pitanjima
(Izvor: Ilustracija/ Sputnik)

Putin sa Lukašenkom o sigurnosnim pitanjima

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da tokom posjete Bjelorusiji namjerava razgovarati o sigurnosnim pitanjima sa bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, uključujući nuklearne vježbe dvije zemlje koje su trenutno u toku.

Putin je u četvrtak uveče stigao u glavni bjeloruski grad Minsk, gdje ga je Lukašenko dočekao na jednom od aerodroma.

"Mislim da ćemo, kao i obično, u prvi plan staviti pitanja bezbjednosti, a sutra ćemo razgovarati o ekonomskim pitanjima zajedno sa našim kolegama iz vlada", rekao je Lukašenko.

Bjeloruski predsjednik je napomenuo da ima i "veoma interesantan prijedlog", koji se odnosi na region Kavkaza, o kojem je "veoma ozbiljno" razgovarao tokom posjete Azerbejdžanu.

Putin je kazao da je kineski predsjednik Xi Jinping, kada je posjetio Kinu 16. i 17. maja, imao "dobre riječi" o Lukašenku.

"Imao sam veliki sastanak sa članovima Vlade i razgovarali smo o mojoj posjeti vama. O svemu tome ćemo razgovarati danas i sutra, uključujući i bezbjednosna pitanja kojima vi stalno posvećujete veliku pažnju. Naravno, razgovaraćemo i o vježbama – o drugoj fazi“, rekao je Putin.

Rusija je u ponedjeljak saopštila da je započela pripreme za vojnu vježbu koja uključuje rusko nestrateško nuklearno oružje kao odgovor na, kako je opisala, zapadne "provokacije i prijetnje". Istu vrstu vježbi je najavila i Bjelorusija. Ni Moskva ni Minsk nisu precizirali datum završetka vježbi.

federalna.ba/AA
Vladimir Putin Bjelorusija posjeta
Vladimir Putin Svijet
0 07.06.2024 22:04
Milorad Dodik Vladimir Putin
0 06.06.2024 23:39
Denis Bećirović posjeta
0 03.06.2024 08:06