Putin: Rusija će nastaviti s udarima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu
(Izvor: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL)

Putin: Rusija će nastaviti s udarima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će njegova zemlja nastaviti da sprovodi udare na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, koji su već izazvali prekide struje i vode u zimskim vremenskim uslovima.

"Da, radimo to, ali ko je počeo", rekao je Putin na margini ceremonije uručenja medalja u Kremlju, predstavljajući granatiranja kao odgovor na eksploziju koja je oštetila Krimski most koji je izgradila Rusija i na druge napade pripisane Kijevu.

On je također rekao da je Kijev prekinuo dotok struje nuklearnoj centrali Kursk, u ruskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom i da ne snabdijeva vodom prorusko separatističko uporište Donjeck, na istoku zemlje.

"Ne snabdijevati vodom grad od milion stanovnika je čin genocida", rekao je on i usput optužio Zapad da zatvara oči pred djelovanjem ukrajinskih zvaničnika.

"Sa naše strane čim počnemo da radimo nešto kao odgovor, buka i galama šire se kroz cijeli svijet", rekao je Putin.

"To nas neće omesti u ispunjenju naše borbene misije", dodao je on.

Od napada na Krimski most u oktobru Rusija je izvela brojne raketne napade na civilnu energetsku infranstrukturu zbog čega su milioni Ukrajinaca ostali bez struje, vode i grijanja u vrijeme kada temperatura pada ispod nule.

Prema ukrajinskom operateru Ukrenergo, električni sistem je i danas bilježio znatan deficit poslije posljednjih ruskih udara u ponedjeljak.

federalna.ba/Beta-AFP

Vladimir Putin
Vladimir Putin Rusija raketni napad Boris Johnson
0 30.01.2023 07:56
Vladimir Putin neonacisti Ukrajina
0 27.01.2023 12:42
Vladimir Putin
0 18.01.2023 15:44
Vladimir Putin Tayyip Erdogan razgovor
0 16.01.2023 17:21
Vladimir Putin Rusija Ukrajina
0 15.01.2023 15:44