Putin prvi put iznio uslove Rusije za okončanje rata u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je prvi put iznio uslove Rusije za početak mirovnih pregovora i okončanje rata u Ukrajini.

Govoreći na sastanku sa uposlenicima ruskog Ministarstva vanjskih poslova u Moskvi, Putin je rekao da će Rusija "odmah" prekinuti borbene operacije ako Ukrajina odustane od namjere da se pridruži NATO-u i povuče svoje trupe iz regiona Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje - četiri istočna regiona koje je Rusija anektirala 2022. godine, što je potez koji međunarodna zajednica generalno ne priznaje.

Putin je istakao da predlaže okončanje sukoba, a ne samo njegovo zamrzavanje.

"Čim Ukrajina počne da povlači trupe iz Donbasa i Novorosije i obaveže se da neće pristupiti NATO-u, Ruska Federacija će prekinuti vatru i biti spremna za pregovore. Mislim da to neće dugo trajati", dodao je ruski predsjednik.

Putin je ponovio da ne smatra Volodimira Zelenskog legitimnim predsjednikom Ukrajine nakon što mu je istekao mandat 20. maja. Kako je kazao, Vrhovnu radu, nacionalni parlament Ukrajine, smatra jedinim legitimnim autoritetom.

Rusija je započela rat 24. februara 2022. godine zbog čega je Ukrajina proglasila vanredno stanje, koje ne dozvoljava održavanje predsjedničkih izbora.

Putinove izjave uslijedile su dan nakon što su zemlje G7 najavile novi paket zajma od 50 milijardi dolara za Ukrajinu, a Washington i Kijev potpisali desetogodišnji sigurnosni sporazum, čime se podrška Zapada ovoj zemlji nastavlja na neodređeno vrijeme.

federalna.ba/AA
Vladimir Putin govor Rusija uslovi