Putin potpisao dekret o preuzimanju vlasništva nad nuklearnom elektranom Zaporožje
(Izvor: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL)

Putin potpisao dekret o preuzimanju vlasništva nad nuklearnom elektranom Zaporožje

Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je vladi u srijedu da preuzme u savezno vlasništvo objekte nuklearne elektrane Zaporožje i drugu imovinu neophodnu za sprovođenje njenih aktivnosti.

Posebnom uredbom naložio je vladi i da objavi novi tekst ruskog ustava sa amandmanima o broju regiona. Na sajtu Kremlja navodi se da je ta potreba nastala zbog "pristupa četiri nova regiona Rusiji".

Ranije u srijedu Putin je ratifikovao sporazume o primanju ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona u sastav Ruske Federacije.

Ruski parlament je u utorak odobrio sporazume o aneksiji četiri ukrajinske regije, a Putin je jutros potpisao zakon o uključivanju tih područja u sastav Ruske Federacije.

Putin je prošlog petka potpisao sporazume sa separatističkim vlastima otcijepljenih ukrajinskih regija o pridruživanju Rusiji, a tom činu su prethodili referendumi koji su održani od 23. do 27. septembra.

Te referendume osudila je međunarodna zajednica, a evropske zemlje i SAD su ih nazvali ilegalnim i neprihvatljivim.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Putinova odluka o aneksiji četiri regije nevažeća i da nema pravne osnove.

federalna.ba/AA

Zaporožje Vladimir Putin